Indeksi i Blerjeve kapi vlerën më të lartë të 7 muajve, lajm i mirë për kompanitë shqiptare

23/08/2016 12:49 PM 0 komente

Ekonomistët parashikojnë masa të tjera stimuluese nga Banka Qendrore Europiane pavarësisht elasticitetit të pas-Brexit.

Eurozona tregoi shenja vuajtje pas krizës së Brexit këtë verë, më një indeksit të blerjeve për kompanitë e rajonit që kapi shifrat më të larta të shtatë muajve, në gusht. Ky është një lajm pozitiv edhe për kompanitë shqiptare.

Gjithsesi, indeksi i menaxhereve të blerjes për zonën që përdor monedhën e përbashkët euro, hartuar nga firma IHS Markit, që rritja mund të zbehet në vjeshtë.

Indeksi i Blerjeve , që shikohet imtësisht nga politik-bërësit ekonomikë në zonën e monedhës së përbashkët, kapi vlerën 53.3 këtë muaj, duke u rritur lehtësisht nga 53.2 në muajin korrik. Kreu i ndritur i shifrës tregon për një ngadalësim të rritjes së librave të blerjes në kompanitë e prodhimit, si dhe një normë të ulët të punësimeve të reja, kjo më një sfond në rënie të optimizmit në rajonin ku sektori i shërbimeve është dominues.

Publikimi i indeksit vjen para një takimi të rëndësishëm të zyrtareve të lartë të Bankës Qendrore Europiane në shtator, ku këshilli i saj qeverisës do të shpalli një zgjerim të programit të tij të blerjeve të bonove, apo të tjera masave për të nxitur rritjen dhe inflacionin.

Indeksi i gushtit tregon që eurozona mbetet në udhë të qendrueshme në tremujorin e tretë.

“Ndërkohë elasticiteti do t’i shtohet besimit dhe Banka Qendrore Europiane nuk do ta shikojë të nevojshme emergjencën e stimujve të tjerë, dobësia e ritmit të përgjithshëm të zgjerimit dhe trendët zhgënjyese të punësimit, librat e blerjeve, optimizmi i bizneseve dhe çmimet, së bashku, sugjerojnë që politik-bërësit do të mbajnë një derë hapur për stimuj të tjerë më vonë këtë vit.”

Një nën-indeks për presionin e çmimeve sugjerojnë se inflacioni do të mbesë i mbytur, me çmimet e shitjes që do të bien përsëri këtë vit. Inflacioni në rajon tani është 0.2 cent, shumë më ulët se objektivi i BQE është rreth 2% më ulët.

Është i qartë fakti që rritja e indeksit do të jetë i mirëpritur për politik-bërësit.

 

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of