Islanda gati për ‘recesion më të thellë’ mes shqetësimeve të turizmit

19/06/2019 9:03 AM 0 komente

Islanda është duke u përgatitur për një recesion më të thellë këtë vit, në mes të uljes së turistëve dhe një sezoni të mjerë të peshkimit, sipas Guvernatorit të Bankës Qendrore, Mar Gudmundsson.

“Ne jemi të përgatitur për mundësinë e një recesioni më të thellë dhe shifrat aktuale për arritjet turistike duket se tregojnë se kjo mund të ndodhë”, tha Gudmundsson, në një intervistë në një konference në Dubrovnik, Kroaci. “Mund të ketë një rënie të numrit të turistëve në nivelin e vitit 2016 dhe kjo mund të ketë një efekt të rëndësishëm në familje, por shpresojmë se do të jemi jashtë probematikave, duke nisur nga viti i ardhshëm”.

Falimentimi i linjës ajrore të buxhetit Wow Air dha një goditje në ekonominë Islandeze, duke bërë që banka qendrore të ulë normën e saj të interesit me gjysmë pike deri në 4% muajin e kaluar. Në atë kohë, banka qendrore tha gjithashtu se ekonomia ndoshta do të kompensojë 0.4% këtë vit. Rishikimi vjen në mes të një sezoni të rëndë të peshkimit.

“Ne kurrë nuk kemi qenë aq të përgatitur në historinë tonë për t’u marrë me situatën e kundërt, siç jemi tani”, tha ai. “Ne kemi hapësirë ​​për ndryshime politike, me shumë hapësirë ​​për të ulur normën, nëse është e nevojshme”.

Qeveria ka thënë gjithashtu se është e gatshme për të nxitur stimulin nëse kjo do të nevojitet, duke u përgatitur për të reduktuar suficitët e planifikuar.

/ Bloomberg News

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of