Italia me sytë nga Kina, si goditje ndaj përpjekjeve të BE për të mbajtur largësinë e saj

05/10/2018 8:40 AM 0 komente

Qeveria e Italisë po largon përpjekjet e administratës së mëparshme për të kufizuar investimet kineze në sektorët strategjikë, në favor të nxitjes së marrëdhënieve me Pekinin, duke synuar një rol në programin e madh të infrastrukturës globale të Kinës.

“Të dy vendet po hartojnë një memorandum mirëkuptimi për të zgjeruar programin masiv të shpenzimeve të ‘Brezit dhe Rrugëve’ (Belt and Road) në Itali në sektorë duke përfshirë hekurudhat, linjat ajrore, hapësirën dhe kulturën”, tha në një intervistë në Romë, Michele Geraci, nënsekretare në Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik, raporton Bloomberg.

“Ne jemi shumë të ndryshëm nga qeveria e mëparshme në Kinë,” tha Geraci, 51 vjeç, një profesor sicilian i financave, në Shangai. “Ne po përpiqemi të mos injorojmë Kinën siç është bërë në të kaluarën”.

Me goditjen e saj në Kinë, koalicioni populist i Italisë rrezikon të largojë aleatët e Bashkimit Evropian ashtu siç ka të bëjë me migracionin, politikën fiskale. Qeveria e fundit e Italisë, nën kryeministrin Paolo Gentiloni, ishte bashkuar me Gjermaninë dhe Francën, në ballë të përpjekjeve të BE-së për të frenuar investimet kineze në infrastrukturën kritike dhe kompanitë strategjike.

Qeveria e re në Romë ka hedhur poshtë atë mendim, sipas Geraci, i cili tha se nuk donte një politikë të përbashkët të BE-së për të lënë jashtë investimet. “Ne kemi 28 ekonomi të ndryshme me 28 interesa të ndryshme,” tha ai. Përkundrazi, Italia do të nxitet të bëjë biznes me Kinën “brenda kuadrit të aleancave tona ekzistuese me BE, me NATO-n,” tha ai.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of