Ja çfarë ndodh me tregjet nëse tarifat e SHBA në Kinë fillojnë në 15 dhjetor

03/12/2019 9:46 AM 0 komente

Masat e Presidentit amerikan Donald Trump për të goditur partnerët tregtarë me tarifa të hënën shërbeu si një kujtesë për investitorët se një afat i madh po afron me Kinën.

Aksionet globale arritën në nivelin më të lartë të tyre muajin e kaluar, të shtyrë pjesërisht nga optimizmi  se të paktën një marrëveshje e përkohshme tregtare e SHBA-Kinë ishte në përfundim. Ndërkohë, ora po afronte e 15 dhjetorit, kur Trump ka kërcënuar të vendosë 15% taksa në 160 miliardë dollarë të importeve kineze.

“Nëse tarifat e planifikuara për 15 dhjetor zbatohen, do të ishte një tronditje e madhe për konsensusin e tregut,” tha Sue Trinh, drejtor menaxhues për strategjinë makro globale në Manulife në Hong Kong. “Trump do të ishte Grinch që vodhi Krishtlindjet,” tha ajo.

Me rreth dy javë për të shkuar në frontin e Kinës, administrata Trump u hodh në sulm drejt Brazilit dhe Argjentinës, me tarifa për çelikun dhe propozoi taksat ndaj Francës si ndëshkim mbi një taksë që goditet nga kompanitë e mëdha të teknologjisë amerikane.

Kujtimi i prirjes së vetë-vendosur të tarifave të Trump ishte i mjaftueshëm për të shkaktuar shitje më të madhe të Wall Street në tetë javë – me një ndihmë të vogël, nga një raport i dobët i prodhimit të SHBA.

Më poshtë janë pikëpamjet e një numri të pjesëmarrësve të tregut se çfarë ndodh nëse tarifat në Kinë fillojnë në 15 dhjetor:

“E ardhmja e zymtë”

Do të jetë “përfundimisht rreziku nga ekrani”, tha Tongli Han, zyrtari kryesor i investimeve në Deepblue Global Investment, në një intervistë për Bloomberg TV.

“Ajo që ndodhi kohët e fundit e bën më të kushtueshme këtë marrëveshje tregtare për udhëheqësit kinezë – kështu që unë po shoh një të ardhme të zymtë për një afat të shkurtër, një deri në dy muaj.”

Më mirë vitin e ardhshëm

“Me orën që funksionon në vitin 2019 dhe një perspektivën e një marrëveshjeje tregtare që duket më e largët se kurrë, është koha që investitorët të marrin përsipër pak rrezik”, tha Steve Brice, shefi i investimeve në bankën private Standard Chartered, në Bloomberg TV.

“Duket sikur do të shtyhen në fillim të vitit të ardhshëm në rastin më të mirë,” tha Brice.

Mesazhi për investitorët është “ndoshta të shkurtojë pak ekspozimin ndaj kapitalit, ose sigurisht të mos e ndjekë tregun në këtë fazë. Por shikoni ta bëni këtë në javët e ardhshme nëse shohim një tërheqje prej 5 deri në 7%. ”

Megjithatë, Brice mbetet optimist “Sh.B.A dhe Kina do të vazhdojnë akoma një marrëveshje të një lloji. Kjo do të zvogëlojë pasigurinë dhe do të ndihmojë ekonominë globale të rikuperojë. ”

Optimizmi i thyer

Për Kerry Craig, strateg i tregut global në JPMorgan Asset Management, një shqetësim kryesor është se tregjet tashmë po paguajnë çmime, në perspektivën e një marrëveshje tregtare që ende nuk është nënshkruar.

“Kishte shumë optimizëm të ndërtuar rreth një marrëveshje tregtare dhe është akoma gjë që do të peshojë në tregjet gjatë muajve të ardhshëm,” tha Craig në Bloomberg TV. “Ndërkohë duhet të shohim më shumë një zhvillim në ekonominë globale për të kompensuar me të vërtetë disa nga ato paqartësi.”

Ditë të egra

Mund të ketë disa lëkundje masive fillestare të tregut, tha Chris Weston, kreu i kërkimit në Pepperstone Group Ltd. në një shënim për klientët.

“Ne mund të përballemi me një ditë të egër,” tha ai.

“S&P 500 ka të ngjarë të bjerë rreth 2%, me valutat përfshirë juan, dollarin australian dhe monedha koreane gjithashtu ka të ngjarë të lëvizë”, tha ai.

Edhe më keq?

“Edhe nëse ekziston një marrëveshje tregtare, ajo nuk zgjidh shumicën e çështjeve që kemi akoma me Kinën,që është diçka që tregjet do të duhet të reflektojnë me kohë”, tha Christopher Smart, shefi i strategjisë globale në Barings Investment Institut, për Bloomberg TV.

“Në fakt, me siguri e vështirëson menaxhimin e marrëdhënies, sepse ne kemi marrë tarifat në konsideratë.”

Smart tha se “koha po mbaron” për të arritur një marrëveshje këtë vit, duke pasur parasysh logjistikën e përfshirë në krijimin e një takimi presidencial. Ajo që ofron ngushëllim është që bankat qendrore globale kanë lehtësuar politikën dhe injektuar likuiditetin, duke shtyrë recesionin për të cilin investitorët ishin shqetësuar.

 

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of