Johnson ‘ngrin’ parlamentin për dy javë, përpjekje për Brexit pa marrëveshje

29/08/2019 9:12 AM 0 komente

Kryeministri britanik Boris Johnson po përpiqet për të pezulluar parlamentin dhe për të mbajtur premtimin e tij për të shmangur çdo vonesë në Brexit dhe ka vendosur  që kundërshtarët e tij mos ta pengojnë. Pyetja është nëse ata mund ta bëjnë atë me kohë. Qëllimi i tij është një Brexit pa marrëveshje.

Në një kthesë dramatike të ngjarjeve në përpjekjen tre-vjeçare të Mbretërisë së Bashkuar për t’u larguar nga Bashkimi Evropian, Johnson iu dha leja nga Mbretëresha të “prologojë” Shtëpinë e Komunave, duke mbyllur dhomën e debatit në 12 shtator , kështu që ai mund t’i kthehet me një program të ri legjislativ një muaj më vonë.
Kjo i jep efektivisht parlamentarëve dy javë për të arritur një mënyrë për të miratuar një ligj për të ndaluar Britaninë të largohej nga BE në 31 tetor, ditën e tanishme të Brexitit, pa marrëveshje. Ndërsa Johnson dhe përkrahësit e tij thonë se përçarja do të ishte e menaxhueshme, kompanitë paralajmërojnë një goditje të fortë në ekonomi.

“Koha është e mjaftueshme, në teori. Në fillim të vitit, një projektligj i ngjashëm kaloi me pesë ditë . Por, edhe kur kundërshtarët – nga brenda Konservatorët e tij si dhe partitë e tjera – reaguan me zemërim në Johnson të mërkurën, mbeti e paqartë nëse ata mund ta bëjnë atë të ndodhë.

Megjithëse ekziston një shumicë parlamentare kundër një marrëveshje ‘pa marrëveshje’ Brexit, problemi për ata që përpiqen të ‘korruptojnë’ grupet e opozitës është se ata të gjithë duan gjëra të ndryshme. Shumë deputetë në partinë e opozitës Laburiste duan një referendum të dytë të Brexitit. Rezultati është se të gjithë mund të ballafaqohen me versionin e Johnson të një marrëveshje ose buzë shkëmbi.

 

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of