Ka nisur zbatimi i Termave të Referencës për fillimin e projektit IAP

16/07/2018 12:04 PM 0 komente

Ka nisur zbatimi i termave të referencës për projektin e tubacionit Jon-Adriatik (IAP). Sipas konfirmimeve të ministrit të Ekonomisë së Malit të Zi, qasja e vendosur së bashku me Ministrin e Energjitikës Gjiknuri do të fillojë zbatimin shumë shpejt.

Zbatimi i termave të referencës për projektin e tubacionit Jon-Adriatik (IAP) ka filluar,
“Gjatë periudhës së mëparshme, Ministria e Ekonomisë intensifikoi komunikimin me Ministrinë e Infrastrukturës dhe Energjetikës së Shqipërisë me qëllim të krijimit të një qasjeje të përbashkët për zbatimin e IAP. Për këtë qëllim u krijua një ofertë e përbashkët për zhvillimin e Dizajnit kryesor të IAP Malin e Zi dhe Shqipërinë, dhe ne kemi aplikuar për një grant në kuadër të Thirrjes së 15-të të Thirrjes së Thirrjeve për Avancimin e Grantit të Ndihmës Teknike të Projektit të Investimeve të Ballkanit Perëndimor, i cili u miratua për zhvillimin e dizajnit konceptual në vlerë prej 2.5 milion euro.”- tha ministri i Ekonomisë i Malit të Zi Dragica Sekuliç në një intervistë me median azere Trend. Termat e Referencës janë miratuar midis aktorëve në prill dhe zbatimi filloi në maj, shtoi ministri.

Sekuliç vuri në dukje se gjithashtu, pas takimit ministror të mbajtur në Baku më parë këtë vit, u nënshkrua një Letër Qëllimi për themelimin e kompanisë për projektin për tubacionin Adriatik Jon, i cili është hapi tjetër logjik në tërë procesin.

“Formimi i kompanisë së projektit, i cili do të jetë në pronësi të operatorëve të transmetimit të gazit nga Mali i Zi, Kroacia, Bosnja dhe Hercegovina dhe Shqipëria, pritet të zhvillohet së shpejti, pas së cilës kjo kompani do të vazhdojë të udhëheqë procesin e zbatimit të projektit të IAP”, shtoi ajo .
Më herët, Filiali i kompanisë shtetërore të naftës Azerbajxhan, SOCAR në Ballkan, tha se katër vende në Evropën Juglindore do të ndërtojnë një kompani të përbashkët deri në shtator, për të zbatuar projektin e tubacionit të gazit Jon-Adriatik.

Shqipëria, Bosnja, Kroacia dhe Mali i Zi do të ngrenë kompaninë e përbashkët me ndihmën teknike të SOCAR Balkan, bëri të ditur drejtori i SOCAR Balkan, Murad Heydarov.
Tubacioni Jon-Adriatik (IAP) është planifikuar të traansportojë gaz natyror nga Fieri, nëpërmjet Malit të Zi dhe Bosnjës, në Split në Kroaci. Tubacioni 516 km do të jetë i dyanshëm dhe kapaciteti i tij vjetor mendohet të jetë 5 miliardë metra kub.

Në Fier, IAP do të lidhej me Gazsjellësin Trans Adriatik (TAP), një projekt në ndërtim e sipër nga një konsorcium që përfshin SOCAR. TAP do të transportojë gaz natyror nga fusha e Shah Deniz II në Azerbajxhan në Evropë.
Shqipëria, Bosnja, Kroacia dhe Mali i Zi nënshkruan në gusht 2016 një memorandum mirëkuptimi me SOCAR mbi projektin IAP.

IAP është një tubacion i propozuar i gazit natyror në Evropën Juglindore (EJL) që do të shtrihet nga Shqipëria përmes Malit të Zi dhe Bosnje dhe Herzegovinës, në Split në Kroaci. Ajo do të lidhet me Gazsjellësin Trans Adriatik (TAP). Kapaciteti i gazsjellësit do të arrijë në pesë miliardë metra kub gaz në vit.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of