Katër skenare që Drama Brexit mund ta çojë Britaninë drejt një drame tjetër

11/09/2019 10:33 AM 0 komente

Ku po shkon Brexit? Çfarë mund të bëjë Boris Johnson? Bloomberg ofron një parashikim, me disa rrugë të mundshme se çfarë pritet të ndodhë:


Johnson arrin një marrëveshje

Ndoshta kryeministri pajtohet për një kufi në Detin Irlandez. Ndoshta Bashkimi Evropian lwkundet dhe ofron disa modifikime për pjesët e marrëveshjes të bëra nga paraardhësi i tij, Theresa May, që adresojnë çështjen e diskutueshme të kufirit irlandez.

Por a mund ta marrë ai përmes Parlamentit? Ndoshta. Për ta bërë këtë, ai do të duhet të zvogëlojë në mënyrë dramatike numrin e “Spartanëve” – ​​28 Konservatorëve pro-Brexit që kurrë nuk votuan për marrëveshjen e May-t.

Johnson shkon për jo-marrëveshje

Ekspertët ligjorë të qeverisë gjejnë një zbrazëti në ligjin që u miratua javën e kaluar për të detyruar Johnson të kërkojë një zgjatje. Ose Johnson thjesht e injoron atë, ose bind disi BE-në që të refuzojë kërkesën e tij për një zgjatje. Britania largohet nga BE pa asnjë marrëveshje më 31 tetor dhe Johnson, duke pasur nevojë për një shumicë në Parlament, kërkon një zgjedhje.

Johnson dorëzohet

Ai tha se do të ishte më mirë të vdiste në një gropë sesa të vonojë Brexit përtej 31 tetorit. Por nëse nuk arrin të bëjë një marrëveshje, ligji tani thotë se duhet. Përballë kërcënimit të dorëheqjeve masive nga qeveria e tij nëse ai refuzon t’i bindet ligjit, Johnson pranon të kërkojë një zgjatje dhe, me ta siguruar, i kërkon Parlamentit një zgjedhje. Këtë herë, Partia e Punës e opozitës pajtohet. Britania mban zgjedhjet e para të dhjetorit në gati 100 vjet.

 

Johnson jep dorëheqjen ose është i detyruar ta japë

Ai nuk mund ta prish ligjin, ai nuk mund të rrokulliset me ligjin, por ai nuk do t’i bindet ligjit, kështu që kryeministri njofton se ai po jep dorëheqjen. Ose ai përpiqet të shkojë për mosmarrëveshje por humbet një votë besimi dhe detyrohet të japë dorëheqjen. Kush do ta pasojë atë?

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of