Këshilli i Ministrave miraton blerjen e aksioneve të Fibank nga Banka Bullgare e Zhvillimit

26/06/2020 10:10 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Në një takim në Këshillin e Ministrave më 12 qershor, qeveria diskutoi një projektvendim të protokollit mbi veprimet e ndërmarra nga Banka Bullgare e Zhvillimit AD (BDB) për të marrë aksione nga rritja e kapitalit të First Investment Bank (FiBank).

Fibank po mbledh para për të mbuluar një mungesë kapitali të konstatuar nga Banka Qendrore Europiane vitin e kaluar, tha ministri i Financave. Rritja e kapitalit të Fibank është kërkesa e fundit që duhet të përmbushë Bullgaria para se të aplikojë për në dhomën e pritjes së Eurozonës – ERM-2 dhe Unionit Bankar.

Përmes BDB-së, shteti merr aksione të Fibank, por BDB-ja do të blejë përsëri pjesën e saj në Fibank me interes, duke siguruar që të mos ketë humbje në fondet publike, deklaroi kryeministri Boyko Borissov.
“Ne i kemi përmbushur të gjitha kriteret për të cilat kishim rënë dakord me BQE-në dhe KE-në, për t’u bashkuar me ERM2”, vuri në dukje ai.

“Ju e dini që anëtarësimi në Unionin Bankar është diçka jashtëzakonisht e rëndësishme dhe një përparësi, po ashtu edhe hyrja në dhomën e pritjes së Eurozonës. Ne kemi punuar në mënyrë aktive me komisioneren e BE-së, Margrethe Vestager, gjatë dy javëve. Kaluam në ankand dje”, shtoi Borisov.

“Qëllimi ynë është që procesi të përfundojë në korrik dhe që bullgarët të mos kenë frikë se bankat mund të falimentojnë”, shpjegoi Borissov. Sipas tij, përvetësimi i aksioneve nga rritja e kapitalit të Fibank është kërkesa e fundit për të siguruar stabilitetin e kësaj banke.

“Është e rëndësishme të theksohet se pas kësaj, aksionet do të blihen nga banka me interes dhe Banka Bullgare e Zhvillimit dhe shteti nuk do të humbasin asgjë. Kjo duhet të theksohet në mënyrë të qartë”, tha Borissov.
Ministri i Financave, Vladislav Goranov, tregoi se si Bullgaria i shprehu Eurogroup në korrik 2018 dëshirën e saj për t’u bërë pjesë e bashkimit bankar dhe ERM2.

“Së bashku me ministrin e Ekonomisë, Emil Karanikolov, ne propozojmë që Këshilli i Ministrave të pranojë pjesëmarrjen e BDB-së në rritjen e kapitalit të Fibank për t’u realizuar në kushtet e tregut, 70 për 100 nga vëllimi i përgjithshëm i aksioneve të nënshkruara dhe të paguara”, tha ministri i Financave.

Disa ditë më parë, ankandi për të drejtat e një blloku aksionesh të Fibank përfundoi, por për shkak të mungesës së interesit të investitorëve, në momentin e fundit, të drejtat u blenë nga Banka Bullgare e Zhvillimit.
“Është jashtëzakonisht i rëndësishëm anëtarësimi në Unionin Bankar, sepse ai garanton stabilitet dhe siguri për të gjitha bankat bullgare”, tha kryeministri Boyko Borissov.

Goranov tha se pjesëmarrja e shtetit nuk përbën ndihmë shtetërore, sepse 30% e rritjes së kapitalit pritet të mbulohet nga investitorët privatë. Qeveria ka thënë se kriza e koronavirusit ka ulur dëshirat e investitorëve dhe shteti duhej të ndërhynte për të siguruar që Bullgaria të përmbushte të gjitha kërkesat për të hyrë në periudhën e detyrueshme dyvjeçare në pritje të kalimit në euro, sipas mekanizmit ERM-2.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of