Këshilli i Investimeve: Klima e biznesit do të përmirësohet nga axhenda rajonale për investimet

04/06/2018 1:24 PM 1 koment

Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë rënë dakord që të harmonizojnë ofertën për investimet e huaja. Këshilli i Investimeve beri me dije sot se gjatë muajit të kaluar në  Mal të Zi, u miratua nga Ministrat e Ekonomisë së 6 vendeve te Ballkanit Perëndimor një Deklaratë e Përbashkët, në kuadër të zbatimit të Planit Shumëvjeçar Rajonal (MAP REA). Agjenda Rajonale e Reformës së Investimeve (RIRA), pjesë e REA-s, u hartua nga grupi i punës së Komitetit të Investimeve të vendeve të Evropës Juglindore (SEEIC/JËGI) me mbështetjen e ekspertëve të Bankës Botërore. Një komponent i rëndësishëm i reformës është edhe lançimi dhe promovimi i agjendës RIRA tek sektori privat.

Këshilli i Investimeve  trajton shqetësimet kryesore të biznesit duke dhënë rekomandime direkte dhe praktike për Qeverinë për ndërhyrje ligjore dhe institucionale për të përmirësuar klimën e të bërit biznes dhe stimulimin e investimet në vend.

Ja tre fazat në të cilat do të kalojë zbatimi i planit:

Faza 1. Konsultimi dhe ndërtimi i konsensusit (Viti 1).

Në këtë fazë, ekonomitë e SEE do të vendosin formën dhe fushëveprimin e saktë, në bazë të moduleve dhe modeleve të propozuara nga RCC.

Veprimet dhe aktivitetet kryesore në këtë fazë përfshijnë si në vijim:

 • Caktimi i koordinatorit rajonal për investimet.
 • Kryeni një analizë gjithëpërfshirëse rajonale dhe zhvilloni konsultimet për të arritur konsensus mbi objektivat dhe prioritetet.
 • Zhvillimi i marrëveshjeve ndërmjet agjencive dhe organizatave të tyre të interesuara, në mënyrë që detyrimet e të gjitha palëve të jenë të përcaktuara qartë.
 • Mblidhni informacionin dhe dokumentet e kërkuara për të bërë aktiv Portalin e investimeve të SEE dhe Programin Rajonal.
 • Përcaktoni nevojat për trajnim.
 • Hartoni dhe zbatoni planet e veprimit

 Faza 2. Koordinimi dhe ndërtimi i kapaciteteve (Viti 2).

Kjo fazë shënon fillimin zyrtar të zbatimit të platformës së përbashkët për investimet. Veprimet kryesore dhe aktivitetet e rekomanduara për këtë fazë përfshijnë si në vijim:

 • Nisja e Portalit të investimeve të SEE.
 • Nisja e Programit Rajonal të Zhvillimit
 • Bëni hartën e zinxhirëve rajonalë të vlerës për të identifikuar objektivat që do t’i shpërbejnë specializimeve.
 • Trajnimi i pjesëmarrësve për strategjitë kombëtare dhe rajonale

Faza 3. Krijimi i marketingut të përbashkët për zinxhirët rajonalë të vlerës (Viti 3).

Në këtë fazë, proaktive, promovimi i mundësive për investime do të jetë në shënjestër. Veprimet dhe aktivitetet kryesore të rekomanduara për këtë fazë përfshijnë si në vijim:

 • Nisja e një strategjie pilot në fushën e tregut.
 • Kryerja e misioneve në tregun e përbashkët
 • Futja e mjeteve të avancuara të ndjekjes dhe promovimit (duke përfshirë marrëdhëniet me klientët).
 • Ngritja e Programit Rajonal të Menaxhimit të Markave dhe zhvillimi i identitetit rajonal, duke përfshirë krijimin e Panelit Këshillëdhënës Ndërkombëtar.

1
Komente

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Anonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

Duke patur eksperience personale shume negative ne raport me paligjeshmerine e te berit drejtesi nga sistemi i drejtesise,mendoj se,krahas shume problemeve te tjera ” alla shqiptarce ” dhenia e drejtesise ne problemet e te berit biznes eshte ” Kush paguan me shume “