Konsumi po zhvendoset nga rakia tek birra, sinjalizohet rritja e akcizës

29/06/2020 10:00 AM 1 koment

Nga viti 2012 deri në fund të 2018-s, konsumi i birrës është rritur me 8% duke sinjalizuar një tendencë të qëndrueshme rritjeje. Sipas një studimi të ekspertëve të INSTAT, rritja e nivelit të të ardhurave dhe ndryshimi i stilit të jetesës po e zhvendos konsumin nga rakia te birra. Ky trend sinjalizon hapësirat për rritje të mëtejshme të akcizës tek birra thuhet në studim.

Konsumi i alkoolit në Shqipëri është dominuar tradicionalisht nga rakia, e përdoret gjerësisht si një zëvendësues më pak i shtrenjtë i verës ose birrës, dhe zakonisht prodhohet nga familjet në zonat rurale për vetëkonsum.

Sidoqoftë, konsumi i rakisë sidomos në brezat e rinj po zëvendësohet mësë shumti me birrën dhe verën. Në vitin 2018, oferta e birrës për frymë te popullsia e rritur ishte 50 litra. Ekspertët e INSTAT kanë vërejtur gjatë dekadës së fundit se, për shkak të preferencave të konsumatorit dhe ndryshimeve të sjelljes, vërehet një zgjerim i tregut të birrës. Në të vërtetë, birrat më të shtrenjta në treg janë marka të importuara, me reputacion.

Alkooli, përfshirë konsumin e birrës, ndikohet nga disa faktorë, kryesisht çmimet dhe të ardhurat. Gjetjet sugjerojnë se rritja me 10,0% e të ardhurave të konsumatorëve në vendin tonë do të rrisë sasinë e kërkuar të birrës me 13,0%.

Familjet me një nivel më të lartë të shpenzimeve harxhojnë një pjesë më të ulët të buxhetit të tyre për alkoolin, ndërsa vlerat e njësive janë më të larta në familjet me një nivel mesatar shpenzimesh.

Pjesa e buxhetit për pije alkoolike është më e madhe në familjet me më shumë burra dhe ato me nivel të lartë arsimor.

Studimi ka gjetur se përgjithësisht, rritja e konsumit të birrës nuk është shoqëruar me rritje të çmimit të saj. Duke qenë se birra kategorizohet si pije alkoolike, taksohet me akcizë, ekspertët e INSATAT vërejnë se ky produkt ka hapësire për tu tatuar më shumë në akcize. Akciza më e lartë do të ndikonte pozitivisht të ardhurat në buxhet dhe gjithashtu do të frenonte dëmin në shëndet nga përdorimi i tepërt i saj.

1
Komente

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
A Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
A
Guest
A

“Akciza më e lartë do të ndikonte pozitivisht të ardhurat në buxhet dhe gjithashtu do të frenonte dëmin në shëndet nga përdorimi i tepërt i saj.”
Keta me akcizen si pije alkoolike falimentuan te gjitha fabrikat e birres ne shqiperi. dhe nuk i intereson te rrisin akcizen. Dhe ana tjeter e medaljes eshte qe dhe fabrikat tona prodhojne birre qe le per te deshiruar. Keshtu jemi te detyruar te pijme birra te importuara.
Derisa sa te dale nje gje e mesme per te dy krahet kjo gje keshtu do vazhdoje.
Respekte !!