Kosova prezanton bonot e diasporës, shuma e ofruar për shitje 20 milionë euro

06/07/2021 11:00 PM 0 komente

Më 21 korrik të këtij viti do të nisë emetimi i bonove të diasporës nga Ministria e Financave, proces i cili do të zgjasë deri më 18 gusht. Ministri Hekuran Murati deklaroi se bonot do të jenë 3 dhe 5-vjeçare, ku shuma totale e tyre do të jetë 20 milionë euro.

Ministri i Financave dhe Transfereve në Qeverinë e Kosovës, Hekuran Murati ka bërë të ditur se mes Bankës Qendrore të Kosovës dhe gjashtë bankave komerciale është nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi për emetimin e bonove të dedikuara për diasporën.

Vlera e këtyre bonove do të jetë 20 milionë euro.

Letrat me vlerë ose bono të thesarit lëshohen nga Ministria e Financave dhe Transfereve sa herë që qeveria ka nevojë për më shumë para. Këto letra janë borxh i qeverisë. Letrat me vlerë në Kosovë kryesisht blihen nga bankat komerciale.

Murati tha se maturitetit i bonove do të jetë trevjeçare dhe pesëvjeçare.

“Periudha e shitjes do të jetë e hapur nga 21 korrik deri më datën 18 gusht, kurse shitja përfundimtare do të bëhet më 20 gusht. Shuma totale që është paraparë është 20 milionë euro, por sipas rregullores, mund të rritet 50 për qind nëse ka kërkesë shtesë”, tha Murati.

Murati shtoi se bonot e thesarit dedikuar diasporës janë si letrat me vlerë, që do të thotë se investimi është i garantuar nga Kosova, kurse fitimi që gjenerohet është i liruar nga tatimi.

Emetimi i bonove të dedikuara diasporës, shtoi Murati, është parë edhe si instrument i cili e mobilizon kapitalin e diasporës që të investohet në projekte zhvillimore dhe jo vetëm të funksionojë si konsum.

Ministri i Financave ka përmendur se do të vijojnë investimet për diasporën “si motor të zhvillimit ekonomik”.

“Përtej leverdisë, ky është parë si një instrument i cili e mobilizon kapitalin e diasporës tonë që të investohet në projekte zhvillimore, e jo vetëm të funksionojë si konsum për thellimin e deficitit tregtar. Ky është premtim që po e përmbushim. Do të angazhohemi që diasporën ta kem si motor të zhvillimit ekonomik. kjo nismë është diçka e veçantë. Bonot janë instrument i garantuar nga Republika e Kosovës”, ka theksuar ai.

Përgjatë viteve, mjetet e dërguara në Kosovë nga qytetarët e saj që jetojnë dhe punojnë në vende të ndryshme të botë, në vit kanë qenë në mbi gjysmë miliard euro.

Për 13 vjet, Kosova ka pranuar afër nëntë miliardë euro remitanca.

Këto mjete paraqesin kategorinë më të madhe në kuadër të llogarisë së të ardhurave dytësore në Kosovë./ Fatos Shala

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of