Kostot globale të ushqimit vazhdojnë të rriten, nën kërcënim portofolet e konsumatorëve

08/04/2021 10:41 AM 0 komente

Rritje globale e çmimit të ushqimit që po shqetëson inflacionin dhe po godet konsumatorët, në të gjithë botën nuk po tregon shenja ngadalësimi.

Edhe me çmimet e drithërave që pritet të bien, nga perspektivat e mira të korrjeve këtë vit, një vlerësim i Kombeve të Bashkuara për kostot globale të ushqimit u rrit për të 10-tin muaj në mars, në nivelin më të lartë që nga viti 2014.

Rritja e muajit të kaluar u nxit nga një rritje e vajit mes kërkesës më të fortë dhe inventarëve të ngushtë, sipas Abdolreza Abbassian, një ekonomist i vjetër në Organizatën e Kombeve të Bashkuara.

Çmimet e ushqimeve janë ndikuar nga rënia e të korrave të Kinës dhe shtrëngimit të furnizimeve të shumë produkteve kryesore botërore, duke rritur inflacionin. Kjo është veçanërisht e theksuar në disa nga vendet më të varfëra të varura nga importet, të cilat kanë rrjete të kufizuara të sigurisë sociale dhe fuqi blerëse më të ulët, dhe po luftojnë me pandeminë e Covid-19.

Çmimet e drithërave u rritën kohët e fundit në kulmet shumëvjeçare ndërsa Kina importon sasi masive për të ushqyer bagëtitë që po shërohen nga një virus vdekjeprurës.

“Në përgjithësi, furnizimet tani për tani janë duke u stabilizuar,” tha Abbassian.

“Ne mund të kemi arritur një nivel që tani e tutje edhe nëse shohim rritje çmimesh, ato mund të jenë më të ulëta, se në muajt e mëparshëm”, tha ai.

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of