KPMG Football/ Manchester United, klubi me vlerën më të lartë të sipërmarrjes

23/05/2018 4:56 PM 0 komente

Pavarësisht se nuk ka marrë rezultate pozitive në vitet e fundit, Manchester United konfirmohet në vend të parë ndër klubet e futbollit në Europë për vlerën e sipërmarrjes, baras me 3.255 milionë euro, 5% më shumë se vitin e kaluar, sipas raportit të përvitshëm të KPMG.

Klubi anglez, i cili prej 5 vjetësh nuk fiton Premier League-n, u paraprin fituesve të tre edicioneve të fundit të Champions League, Real Madrid dhe Barcelona.

Real Madrid ka humbur 2% të vlerës në 2.920 milionë, për shkak të kostove për shpërblimet e paguara për katër trofetë e fituar vitin e kaluar (kostoja e personelit kalon 400 milionë, më e lartë se në gjithë klubet e tjera). Barcelona është stabël në 2.783 milionë (+1%).

Ky është edicioni i tretë i studimit “Football club’s valuation: The European Elite 2018” nga KPMG. Vlerat referohen nga 1 janari 2018. Këtu nuk merren në konsideratë as rezultatet e bilancit, as ato sportive në sezonin që sapo u mbyll. Ky është një vlerësim, bazuar në vlerën e sipërmarrjes (“enterprise value”). Ajo llogaritet – shpjegon KPMG – si shumë algjebrike mes vlerës së tregut të kapitalit (pasurisë neto) plus totalin e borxheve financiare minus shpenzimet në kesh. Studimi mat vlerën e skuadrave duke u nisur nga të ardhurat. Por këtu ndikon edhe rentabiliteti, rrjetet sociale, vlera e transferimit të lojtarëve dhe pronësia e stadiumit.

Vlera totale e 32 klubeve europiane më të rëndësishme është 32,5 miliardë, 9% më shumë se vitin e kaluar. “Industria e futbollit vijon të rritet, edhe pse ajo është më e ulët se +14% që ishte vitin e kaluar. Një ndër faktorët e rritjes është rritja e të ardhurave me 8%”, – thotë Andrea Sartori, partner i KPMG dhe udhëheqës botëror i sportit që ka drejtuar studimin.

“Pavarësisht se kostot e transferimeve dhe pagave janë duke u rritur shumë, 32 klubet kryesore kanë një përgjithësi një rezultat pozitiv para taksave”, baras me 629 milionë euro “që është rritur 17 herë krahasuar me një vit më parë”, – thekson Sartori.
Klubet angleze dominojnë, 9 nga 32 (të gjithë në 20 të parët), dhe kanë një vlerë sipërmarrje prej 13.787 milionë, baras me 42% të totalit, falë një vlere më të madhe të të drejtave televizive (vetëm Chelsea ka një bilanc negativ).

Position Clubs Mid-point EUR million Y-o-Y change EUR (%) Y-o-Y change local currency (%)
1 Manchester United FC 3 255 5% 10%
2 Real Madrid CF 2 920 -2% /
3 FC Barcelona 2 783 1% /
4 FC Bayern München 2 552 4% /
5 Manchester City FC 2 160 9% 14%
6 Arsenal FC 2 102 7% 12%
7 Chelsea FC 1 765 10% 15%
8 Liverpool FC 1 580 19% 24%
9 Juventus FC 1 302 7% /
10 Tottenham Hotspur FC 1 286 27% 33%
11 Paris Saint-Germain FC 1 142 14% /
12 Borussia Dortmund 1 060 9% /
13 Atlético de Madrid 900 14% /
14 FC Schalke 04 673 -3% /
15 Leicester City FC 596 29% 35%
16 West Ham United FC 531 NEW NEW
17 SSC Napoli 518 27% /
18 AC Milan 514 -6% /
19 Everton FC 512 12% 17%
20 FC Internazionale Milano 491 14% /
21 AS Roma 455 0% /
22 Olympique Lyonnais 429 35% /
23 Beşiktaş JK 333 52% 86%
24 Athletic Club Bilbao 331 10% /
25 Galatasaray SK 330 -13% 7%
26 SL Benfica 328 -3% /
27 Fenerbahçe SK 319 -9% 12%
28 Sevilla FC 316 21% /
29 AFC Ajax 283 3% /
30 AS Monaco FC 259 NEW /
31 SS Lazio 241 6% /
32 Valencia CF 239 2% /

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of