Kriptomonedha e Facebook merr një ‘mirëseardhje të ngrohtë’ në Gjenevë

25/06/2019 9:21 AM 0 komente

Hartuesit e politikave anembanë globit kanë qenë të ftohtë ndaj idesë së kriptomonedhës të planifikuar Libra së Facebook Inc. Po në Zvicër? Ata e pëlqejnë aq shumë sa Facebook vendosi të ngrejë dyqanin atje.

Gjeneva është “e ngazëllyer” për të punuar me Facebook, shefi i zhvillimit të kantonit Pierre Maudet tha javën e kaluar pasi u shfaq, se Facebook kishte zgjedhur qytetin zviceran si shtëpinë e Shoqatës së Librave, një organizatë jofitimprurëse që do të qeverisë rrjetin e pagesave dhe për të menaxhuar një rezervë financiare për kriptomonedhën. Sekretariati Shtetëror i Zvicrës për Financat Ndërkombëtare tha se është një “shenjë pozitive që Zvicra mund të luajë një rol në një projekt ambicioz ndërkombëtar”.

Masa pasqyron qasjen e vendit ndaj rregullimit dhe një entuziazëm për monedhën dixhitale që nuk ndahet nga zyrtarë të tjerë që shqetësohen për potencialin e saj si një tërheqje për kriminelët. Politikanët zviceranë kanë folur për potencialin e “Luginës Crypto” në qytetin zviceran Zug të taksave të ulëta dhe më pas ministri i financave, Johann Schneider-Ammann, foli edhe për morphingun e Crypto Valley në një “Crypto Nation Switzerland”.

“Rregullimi i Zvicrës është shumë më i lehtë sesa në vendet e tjera evropiane kur bëhet fjalë për krizat e monedhave,” tha Sven Korschinowski, një partner në KPMG. “Kishte kuptim që Libra të vinte në Zvicër.”

Ndryshe nga Berlini dhe Londra, Gjeneva nuk ka asnjë distrikt të teknologjisë për të folur. Tani për tani Libra po merr me qira hapësirë ​​në një zyrë të përbashkët në një ishull në lumin Rhône në vendin e një ish dege të bankës Coutts. Qiramarrësit e tjerë përfshijnë PayPal Holdings Inc. dhe Crypto Finance AG.

Facebook ka dizajnuar Libra për të qenë një rival ndaj Bitcoin, duke e lidhur atë me një shportë me monedhat dhe letrat me vlerë ekzistuese. Guvernatori i Bankës së Anglisë Mark Carney tha se i afrohet kësaj ideje “me një mendje të hapur, por jo një derë të hapur”. Të tjerë kanë qenë më pak entuziastë.

/ BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of