Kroaci, ekonomia tkurret me një ritëm më të butë në TM3

26/12/2020 10:05 PM 0 komente

Prodhimi i Brendshëm Bruto i Kroacisë (PBB) u tkurr me 10% në bazë vjetore në tremujorin e tretë të vitit 2020, pas një tkurrje rekord të rishikuar në rritje, prej 15.4% në periudhën e mëparshme, në sajë të lehtësimit gradual të masave kufizuese të koronavirusit, tregojnë të dhënat nga Zyra Kroate e Statistikave (Crostat).

Shpenzimet familjare ranë me 7.5%, më pak se një tkurrje prej 14% në tremujorin e dytë të vitit; dhe formimi i kapitalit fiks ra me 3%, më butë se një zhytje e mëparshme prej 14.7%. Për më tepër, shpenzimet e qeverisë u rritën me 1.5%, më shumë se një zgjerim prej 0.5% në tremujorin paraardhës.

Tregtia neto kontribuoi negativisht në PBB pasi eksportet ranë me 32.3% (kundrejt -40.7% në TM2) dhe importet ranë me një ritëm më të ngadaltë prej 14.1% (kundrejt -27.5% në TM2). Në bazë tremujore të rregulluar sezonalisht, ekonomia u rrit me 6.9%, duke u rikuperuar nga një tkurrje rekord prej 15% në periudhën e mëparshme.

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of