Kroaci / Protestë kundër traktatit gjinor të BE-së

14/04/2018 10:00 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Mijëra kroatë janë mbledhur në kryeqytetin e Zagrebit kundër një marrëveshje ndërkombëtare të hartuar për të mbrojtur gratë, duke thënë se kërcënon vlerat tradicionale.
Javën e kaluar, qeveria kroate miratoi Konventën e Stambollit që u miratua nga Këshilli i Europës në vitin 2011, por ende nuk është ratifikuar nga Parlamenti kroat.

Demonstruesit thanë se konventa do të legjitimonte martesën e së njëjtës gjini dhe do të përmirësonte të drejtat për njerëzit transgjinorë. Në po të njëjtën ditë, grupe civile të mbrojtjes së të drejtave të grave organizuan një kundërprotestë.

Protesta kundër Kongresit u organizua nga opozita konservatore e Kroacisë dhe Kisha Katolike, të cilat e kundërshtojnë ratifikimin, duke këmbëngulur se ajo paraqet një “gjini të tretë”.
Rreth 90% e 4.2 milionë kroatëve janë katolikë dhe roli i kishës është shumë i rëndësishëm në këtë shoqëri. Ndërkohë, konventa deri më tani është ratifikuar nga 28 vende, duke përfshirë 17 vende anëtare të Bashkimit Europian.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of