Lufta ndaj informalitetit redukton eksportin e duhanit

26/04/2016 8:56 AM 0 komente

Prodhimi vendas i duhanit pa një goditje të fortë vitin e kaluar si rezultat i luftës ndaj informalitetit që qeveria mori ndaj prodhuesve të bimës.
Për pasojë prodhimi i duhanit vendas dhe eksporti i tij shënuan rënie.

Sipas të dhënave të INSTAT, eksportet e duhanit dhe zëvendësuesve të tij arritën në 482 milionë leke me një rënie 33 për qind në krahasim me vitin 2014, ku të ardhurat nga eksporti i duhanit në ekonominë shqiptare ishin 715 milionë leke (6 milionë dollarë). Sipas të dhënave të INSTAT, eksporti i duhanit shënoi vlerën më të ulët që nga 2011.

Edhe importet e cigareve u reduktuan vitin që shkoi me gati 20% duke u konsideruar si shkaku kryesor për deficitin e lartë në të ardhurat doganore. Autoritetet e Financave arsyetuan se shkak për importet e ulta u bë prodhimi vendas i duhanit.

Në inspektimet e përbashkëta me Crown Agent, doganat zbuluan se duhani vendas paketohej në cigare dhe shitej për konsum në tregun vendas pa paguar taksa. Në pamundësi për të kontrolluar zinxhirin e evazionit, tatim-taksat nisën një aksion vitin që shkoi në zonat më prodhuese të duhanit në vend. Në Elbasan dhe Shkodër u shkulën mijëra rrënje pak para pjekjes.

Aksioni ka bërë që prodhuesit dhe tregtarët e duhanit vendas të kenë më pak aktivitet dhe për rrjedhojë më pak eksporte.

duhani

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of