Marrëveshja e refugjatëve BE-Turqi: Pesë vjet më vonë

25/03/2021 10:16 AM 0 komente

Turqia dhe BE shënojnë përvjetorin e pestë të marrëveshjes së refugjatëve 2016, e cila synon të parandalojë fluksin e refugjatëve në Evropë.

Turqia dhe Bashkimi Evropian shënojnë përvjetorin e marrëveshjes së tyre të refugjatëve në 18 Mars, një që synon të parandalojë një fluks refugjatësh, veçanërisht sirianë, në Evropë.

Pas një serie takimesh, Turqia dhe BE nënshkruan një plan veprimi në 2016, me qëllim për të ndaluar fluksin e madh të migrantëve të parregullt që marrin rrugën për në BE, përmes tokës dhe detit Turk.

Ka pasur disa mosmarrëveshje në vitet e fundit mbi marrëveshjen ndërsa Turqia u ankua për BE që nuk u përmbahet premtimeve të saj.

Pra, çfarë ofron marrëveshja? Cilat janë ankesat në lidhje me marrëveshjen nga të dy palët? Dhe, çfarë do të pritet në të ardhmen për çështjen e refugjatëve?

Sipas marrëveshjes, “të gjithë migrantët e rinj të parregullt që kalojnë nga Turqia në ishujt Grekë që nga 20 Mars 2016 do të kthehen në Turqi”.

Sipas marrëveshjes, një refugjat sirian mund të vendoset në BE, në këmbim të çdo sirian që kthehet në Turqi nga ishujt grekë.

Turqia është përgjegjëse për kontrollimin dhe ruajtjen e rrugëve të reja detare ose tokësore në mënyrë që të mbajë larg migrantët e parregullt gjatë rrugës për në BE.

BE u zotua të ndajë 6 miliardë euro (7.3 miliard dollarë) në ndihmë financiare deri në 2018 për qeverinë turke për të financuar projekte për refugjatët sirianë. Për më tepër, puna për të përmirësuar kushtet humanitare brenda Sirisë është një tjetër element i miratuar nga palët e përfshira në marrëveshje.

 

/TRT TURKEY

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of