Mbikëqyrësit globalë financiarë synojnë mbizotërimin e të dhënave të kompanive ‘Big Tech’

09/12/2019 8:29 AM 0 komente

Google, Alibaba dhe kompani të tjera “Big Tech” mund të detyrohen të ndajnë të dhëna për klientët e shërbimeve financiare me bankat dhe firmat e teknologjisë financiare për të parandaluar konkurrencën e padrejtë.

Plani i Facebook-ut për “stablecoin” -in e tij të Libra-s përballet me një shqyrtim, një organ global i rregullatorëve nga qendrat kryesore financiare në botë tha se kërcënimet në rritje të ‘Big Tech’ ngritën pyetje për stabilitetin financiar, konkurrencën dhe privatësinë e të dhënave.

Bordi i Stabilitetit Financiar (FSB) në një raport të lëshuar të dielën për “monitorim vigjilent” të zhvendosjes së ‘Big Tech’ në shërbime financiare, për të cilat tha se mund të dëmtojë aftësinë e bankave për të gjeneruar kapital përmes fitimeve të mbajtura.

FSB tha që lojtarët përfshirë Microsoft, Amazon, eBay, Baidu, Apple, Facebook dhe Tencent, kanë baza të të dhënave masive, ndërsa disa ofrojnë menaxhim të pasurive, pagesa dhe hua.

Shumë firma të ‘Big Tech’ si Amazon, Facebook, eBay, Alipay dhe Google kanë fituar licenca të lidhura me pagesa në vendet e Bashkimit Evropian përfshirë Luksemburgun, Irlandën dhe Lituaninë, megjithëse shumica ende nuk kanë krijuar ndonjë vëllim të madh.

/REUTERS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of