Video News Monitor

MONITOR EKONOMI 12. SHQIPTARËT I SHPENZOJNË PARATË VETËM PËR USHQIME. KUKSIANËT MË “KURSIMTARËT”

13/01/2020 8:20 PM 0 komente

Pjesa e parë

Pavarëisht të ardhurave ekonomike mujore, ajo që bashkon familjet shqiptare është shpenzimi i më shumë se gjysmës së buxhetit për ushqime dhe pije. Sipas të dhënave të INSTAT, kjo shifër është më e lartë se vendet e rajonit dhe akoma me e madhe se mesatarja evropiane.

Monitor ekonomi udhëtoi drejt Shkupit dhe Prishtinës për të intervistuar familjet shqiptare atje dhe për të sjellë kështu një krahasim të shpenzimeve të tyre me familjet në Tiranë.

Leverdia e kostos më të ulët për ushqimet bazë, është shfrytëzuar nga qytetarët e Kukësit, të cilët edhe prej afërsisë gjeografike, u kushton më pak të bëjnë pazaret në Prizren sesa në qytetin e tyre.

Pjesa e dytë

Edhe pse bujqësia është një shtyllë e rëndësishme e ekonomisë, në vitin që lamë pas ajo ka njohur ritme jo të kënaqshme. Fermerët në Berat dhe Lushnje e mbyllën 2019 me protesta për mungesën e tregut duke hedhur në rrugë produktet e tyre.

Një alternativë për të shmangur këtë fenomen sipas ekspertëvë të bujqësisë është industria përpunuese ushqimore, e cila sot përbën vetëm 1% të prodhimit të brendshëm bruto.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of