Ndalimi i parave të gatshme (kesh), nga Evropa në Japoni, si funksionon në vende të tjera

08/10/2019 8:11 AM 0 komente

Pionierët e parë evropianë janë Suedia, Danimarka dhe Finlanda. Përqafuesit e fundit, Irlanda, Belgjika dhe Sllovenia. Por edhe Greqia, Polonia, Portugalia. Dhe nëse në Korenë e Jugut filloi në 1999, Japonia po mendon tani për këtë. Ndërsa për Italinë shfaqet modeli uruguaian.

Me qëllim luftimin e evazionit fiskal, por edhe të nxitjes së zhvillimit dixhital të PA dhe ekonomisë kombëtare. Promovimi i modernizimit të industrisë bankare, duke pasur parasysh sigurinë në internet dhe respektimin e privatësisë.

Italia në kërkim të recetës së përsosur

Një bast tani vendimtar vendoset për manovrën e vitit 2020 të qeverisë italiane: për javë të tëra Ministria e Ekonomisë po kërkon, përveç përvojës pozitive kombëtare të “modelit të benzinës” gjithashtu në skenën ndërkombëtare. Të ‘distilojë’ një paketë masash që i përshtaten specifikave ekonomike italiane dhe shpresohet se mund të kapërcehet ‘piruni’ i politikës. Aksionet, nga ana tjetër, janë të pasura, nëse është e vërtetë që TVSH-ja shmanget në Padova më shumë sesa në Suedi, siç vërehet nga një studim i Confapi Padova dy vjet më parë. Suedia dhe Danimarka mbeten kriteri i paarritshëm evropian i revolucionit ‘pa para-kesh’. Italia është ndër të fundit në renditje. Por le të shohim se cilat janë praktikat më të fundit ndërkombëtare më të mira.

Shembujt e fundit të virtytshëm në Evropë

Irlanda, Belgjika dhe Sllovenia, janë sipas raportit të fundit të Ambrosetti për ‘Revolucionin pa Cash’, vendet evropiane që kanë bërë përparimin më të madh në 4 vitet e fundit dhe janë “të bashkuar në identifikimin e qartë të një vizioni të zhvillimit dixhital dhe pa para për vendin.”. Në veçanti, Irlanda dhe Belgjika kanë adoptuar një përzierje detyrimesh dhe stimujsh për ekspozuesit, ndërsa një element kryesor në suksesin e Sllovenisë ka qenë strategjia për dixhitalizimin e administratës publike. Lidhja midis pagesave elektronike dhe dixhitalizimit në vend gjen prova të bollshme: Italia është e 26-ta në renditjen e Komisionit të BE-së (Desi 2019) për përdorimin e shërbimeve të internetit, dhe 23-të në Evropë në indeksin e Cashless nga Ambrosetti.

Reagim në TVSH, çështja Uruguai

Gjeografikisht e largët, përvoja uruguaiane duket në mënyrë paradoksale më e afërt me qëllimin italian të një kthimi të parave (rimbursimi për çdo blerje) në TVSH. Montevideo ka dalë me një zbritje të TVSH-së, që synon kryesisht në luftimin e evazionit në turizëm (restorante, bare, hotele, qira të makinave). Ofruesi i shërbimit lëshon një faturë standarde të TVSH-së. Konsumatorit i cili paguan me ATM dhe mjete të ngjashme elektronike (p.sh. kartat e debitit, jo kartat e kreditit) menjëherë i jepet një zbritje deri në 4%. Shitësi, nëse është një kompani e madhe, do të rimbursohet nga organet tatimore me një kredi tatimore, e cila gjithashtu mund të kompensohet kur paguan TVSH-në. Nëse në vend të kësaj, është një kompani e vogël, ajo do të marrë çmimin e tërë të shitjes dhe më pas banka / kompania që administron pagesa elektronike, do të rimbursohet për TVSH-në.

Mësimi ndërkombëtar


Kalimi nga paratë e gatshme – në të cilat italianët janë në mënyrë të njohur ndër popujt më besnikë në botë – në mjetet e pagesës elektronike, paraqet një revolucion të vërtetë kulturor dhe kërkon një sinergji të instrumenteve afatshkurtra, të tilla si stimuj dhe ulje të kostos, por edhe investime në periudhë të gjatë për shkrim-leximin dixhital. Sepse është një revolucion që sjell jo vetëm përfitime në luftën kundër evazionit, por përfshin qytetarët, sistemin industrial, administratën publike dhe sistemin e vendit. Duke u kujdesur, shumë analiza bien dakord, të mos kriminalizohen paratë e gatshme dhe të përgatisin masa për shpëtimin e jetës, për ata që detyrohen ta përdorin atë, siç janë të moshuarit për arsye të ndarjes dixhitale dhe pjesët më të pafavorshme të popullatës.

 

/ Il Sole 24 Ore

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of