Ndërhyrjet në treg, BSH bleu 19.3 milionë euro në tremujorin e parë

03/07/2018 12:18 PM 0 komente

Banka e Shqipërisë raportoi sot se ka blerë në tregun valutor gjatë tremujorit të parë të vitit 19.3 milionë euro në dy ankande të organizuara në bankat e nivelit të dytë.

Ankandet u organizuan në muajt shkurt dhe mars. Në të dy rastet, Banka e Shqipërisë ka përdorur opsionin e blerjeve në raundin e dytë,  sikurse parashikohet në rregulloren përkatëse.

Në muajin qershor, Banka e Shqipërisë ka ndërhyrë disa herë në tregun valutor, duke blerë euro. Ndryshe nga veprimet e zakonshme, që shërbenin për të rritur rezervat valutore, këto ndërhyrje u konsideruan të jashtëzakonshme dhe synonin që të frenonin rënien e euros, që doli jashtë kontrollit.

Në fillim të muajit qershor, euro zbriti në 124.17 lekë, niveli më i ulët në 10 vjet, nga gati 134 lekë që u hap në fillim të vitit. Shuma që ka blerë Banka e Shqipërisë nuk bëhet ende e ditur, por këto ndërhyrje arritën që të stabilizojnë kursin në rreth 126 lekë.

Përgjatë dy viteve të fundit monedha vendase është mbiçmuar në këmbim me euron në mbi  11 për qind si rrjedhojë e ofertës më të madhe për valutë dhe rënies së lekut në qarkullim.

Hyrjet e valutës nga kanalet formale si remitancat, eksportet dhe turizimi nuk po justifikojnë prurjet e mëdha të valutës, teka në tremujorin e parë të vitit deficiti i llogarisë koherente u thellua më tej. Nga tjetër sipas të dhënave të INSTAT numri i të hujave që kanë zgjedhur Shqipërinë për pushime ka rënë me 13 %.

Ende nuk ka një ekspertizë të thelluar nga institucionet përgjegfjëse në vend për të hulumtuar mbi arsyet e mbiçmimit lekut, por tregues të tërthortë sinjalizojnë se ekonomia po furnizohet me valutë  nga burimet jo formale që burojnë kryesisht nga eksporti i drogës.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of