Ngadalësimi i industrisë europiane do të ‘infektojë’ pjesën tjetër të ekonomive

12/06/2019 9:40 AM 0 komente

Industria evropiane është në vështirësi dhe ekziston rreziku që të infektojë pjesë të tjera të ekonomive të eurozonës, duke thelluar ngadalësimin që tashmë e ka lënë rajonin të brishtë.

Shqetësimet po rriten në tregje dhe madje, në Bankën Qendrore Evropiane, se sektori i shërbimeve nuk do të jetë në gjendje të përballojë një rënie më të gjerë prodhuese. Kjo do të dëmtonte rritjen e vendeve të punës dhe kërkesën e brendshme, shtyllat kryesore që mbështetin besimin e opinionit për ekonominë e eurozonës.

Fortësia në fusha të tjera, si transporti dhe teknologjia, ka ndihmuar në zbutjen e goditjes së sektorit të prodhimi, të shkaktuar nga rritja e tensioneve tregtare, kërkesa më e dobët në Kinë dhe problemet në industrinë e makinave.

Por shërbimet nuk mund të mbeten të imunizuara për një kohë të gjatë dhe shqetësimet po përshpejtojnë. Presidenti i BQE Mario Draghi javën e kaluar e quajti këtë “çështjen kryesore” që motivonte zyrtarët për të rritur mundësinë e uljes së normave të interesit.

“Ana e ndritshme është se kërkesa e brendshme mbetet mjaft elastike për të gjithë këta faktorë të jashtëm”, tha Nikola Nobile, një ekonomist në Oxford Economics. “A mund të zgjasë kjo përgjithmonë? Natyrisht jo.”

Rreziku është që më pak prodhim do të thotë që kompanitë të punësojnë dhe investojnë më pak, duke zvarritur më tej rritjen. Besimi gjithashtu mund të ulet, duke bërë bizneset dhe konsumatorët më të kujdesshëm, si dhe uljen e kërkesës për huadhënie bankare.

Tani për tani, burimi i rënies së prodhimit të kontinentit është përqëndruar në Gjermani. Indeksi i Blerësit të Menaxherëve ka sugjeruar tkurrje çdo muaj këtë vit. Franca, Spanja dhe Italia duken në formë më të mirë, por rritja është akoma në dyshim.

 

/ BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of