Njerëzit më të lumtur në botë kërkojnë ‘ndihmë’ për njohuri financiare

10/02/2020 10:01 AM 0 komente

Njerëzit më të gëzuar në botë janë gati të marrin një ndihmë në administrimin e financave të tyre.

Në Finlandë, që kryesoi Raportin më të fundit të Lumturisë Botërore të Kombeve të Bashkuara, Banka Qendrore po harton një strategji të shkrim-leximit financiar për qytetarët.

Ideja, e konceptuar në një vend që tashmë tejkalon pjesën më të madhe të botës së pasur në arsim, është të kuptojmë nëse pak më shumë mendime financiare do t’i ndihmojnë finlandezët të huazojnë më pak.

Borxhi familjar finlandez është dyfishuar në dy dekadat e kaluara kundër një sfondi të rënies së normave të interesit dhe vjetërsimit gradual të parave të gatshme si një formë pagese. Populli i Finlandës, shtëpi i kompanive si Nokia dhe Rovio of Angry Birds, është i njohur për më shumë ‘tru teknik’ se shumica. Por gatishmëria e tyre për të pranuar pagesa dixhitale mbi paranë, ka përkuar me më pak disiplinë në zakonet e tyre të shpenzimeve.

Tani, një rekord 7% e 5.5 milion qytetarëve të Finlandës nuk mund të paguajnë faturat e tyre, me një të tretën gjatë dekadës së kaluar. Vitet e fundit, autoritetet kanë ngritur alarmin për rritjen e kredisë së konsumatorit në veçanti.

Deri në vitin 2023, qeveria dëshiron të ketë një regjistër krediti me të dhëna për huatë e të gjithëve, për të ndihmuar huadhënësit të vlerësojnë nëse do të japin një kredi të re. Rregullat për kredinë e konsumatorit u shtrënguan gjatë vjeshtës së kaluar.

Autoritetet finlandeze janë të shqetësuar për koston njerëzore të borxhit, i cili, në raste ekstreme, madje mund të rezultojë që njerëzit të mënjanohen nga tregu i punës, pasi punëdhënësit shmangin punëtorët me histori krediti të dobët.

Shqetësimet e borxhit në Finlandë nuk kufizohen vetëm në familjet e saj private. Ndërsa Danimarka, Suedia dhe Norvegjia gëzojnë të gjitha vlerësimet e AAA në të gjithë bordin, Finlanda qëndron për shkallën e saj AA + pasi borxhi i qeverisë provoi në mënyrë të përsëritur pragun e Bashkimit Evropian 60% të PBB-së.

 

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of