OECD: Ekonomia e pasigurtë globale duhet t’i shtyjë qeveritë të nisin reformat që nxisin rritjen e qëndrueshme

15/07/2019 10:14 AM 0 komente

Rritja e ngadaltë, pasiguria e lartë dhe nivelet në rritje të pabarazisë duhet të nxisin krijuesit e politikave të ndërmarrin veprime urgjente për të arritur rritje më të fortë, më të qëndrueshme dhe më gjithëpërfshirëse, sipas raportit vjetor të OECD ‘Going for Growth’.

‘Going for Growth 2019’ vë në dukje se dobësimi i rritjes vjen në një kohë kur globalizimi, dixhitalizimi, plakja e popullsisë dhe degradimi i mjedisit janë forcat kryesore që formojnë zhvillimet ekonomike. Për të menaxhuar më mirë këto trende, qeveritë duhet të zgjedhin me kujdes, të përgatisin, të japin përparësi dhe të zbatojnë reforma strukturore specifike për vendin që nxisin rritjen afatgjatë, përmirësojnë konkurrencën dhe produktivitetin, krijojnë vende pune dhe sigurojnë një mjedis më të pastër dhe mundësi të barabarta për të gjithë.

Ky edicion paraqet prioritetet kryesore të reformës strukturore në 46 ekonomitë e OECD dhe jo OECD, së bashku me vlerësimin e progresit të vendeve që kanë bërë në reformat kyçe në vitet e fundit. Ajo tregon për një ritëm zhgënjyes të reformave në 2017-2018, duke gjetur pak shenja të rimarrje nga ritmi tashmë modest i reformës i vërejtur në dy vitet e mëparshme.

“Ndërsa rritja po ngadalësohet dhe teknologjitë e reja po transformojnë me shpejtësi ekonomitë tona, është urgjente të vazhdohet me përpjekjet për reforma për të nxitur rritjen gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme”, tha sekretari i përgjithshëm i OECD, Angel Gurría, duke nisur raportin në prag të 17 -18 korrik, mbledhja e ministrave të financave të G7 në Chantilly, Francë. “Politikëbërësit duhet të përqendrojnë përpjekjet e tyre për të nxitur rritjen, për të rritur barazinë e mundësive dhe gjithëpërfshirjes dhe për të përmirësuar qëndrueshmërinë mjedisore. Rekomandimi ynë kryesor shtrihet përtej G7, të gjitha ekonomive OECD dhe jo-anëtare: koha për reforma është tani, për jetë më të mirë sot dhe për gjeneratat e ardhshme! ”

Ministri francez i Ekonomisë dhe Financave Bruno Le Maire, mikpritës i takimit të këtij viti të ministrave të financave të G7, shtoi: “Sigurimi i rritjes së fortë, gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme është një sfidë për të gjitha vendet e G7. Në Francë e marrim këtë shumë seriozisht, siç dëshmohet nga tregu i punës, arsimi dhe reformat tatimore të miratuara nga qeveria jonë vitet e fundit për të përmirësuar konkurrencën dhe për ta transformuar ekonominë përballë tranzicionit ekologjik dhe dixhital. Në emër të qeverisë, ne do të vazhdojmë të ndjekim reformat dhe të investojmë në inovacione, që është çelësi për rritjen e nesërme “.

/OECD

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of