OECD: Pandemia ka ndërprerë përparimin mbresëlënës të ekonomisë bullgare

19/02/2021 10:06 PM 0 komente

Shpërthimi i Covid-19 ndaloi papritur disa vite të rritjes së fortë ekonomike në Bullgari, tregon sondazhi i dytë ekonomik i Bullgarisë nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD). Sondazhi u paraqit në një takim online me pjesëmarrjen e kryeministrit bullgar Bojko Borisov dhe sekretarit të përgjithshëm të OECD-së, Angel Gurria.

Studimi zbulon se ka rritje të pabarazisë dhe varfëri të lartë në vend, me një hendek në rritje midis njerëzve të varfër dhe të pasur në Bullgari. Theksohet nevoja për një mjedis më të mirë biznesi dhe rregullore më të qarta administrative. Përpjekjet për të luftuar korrupsionin dhe krimin duhet të vazhdojnë, thotë sondazhi.

Çështja e pakicave trajtohet gjithashtu, dhe citohet se 1/10 e popullsisë bullgare është me origjinë rome, por jeton në lagje të përjashtuara nga shoqëria. Theksohet gjithashtu nevoja për reforma në arsim.

OECD pret që ekonomia bullgare të rritet me 3.3% në vitin 2021, papunësia të mbetet mbi 6% dhe inflacioni të arrijë në 1.4%. Parashikohet një deficit buxhetor prej 4.5% të PBB-së. Ende nuk ka konsensus mbi kërkesën e Bullgarisë për anëtarësim në organizatë, tha Gurria.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of