Parlamenti rumun vendos rritjen e pensioneve me 40% përpara zgjedhjeve 

12/10/2020 3:46 PM 0 komente

Parlamenti i Rumanisë votoi për të rritur të gjitha pensionet e shtetit me 40%, duke zhbërë një rritje më të vogël nga qeveria e pakicës qendrore dhe duke hapur rrugën për ulje të mundshme të vlerësimeve dy muaj para zgjedhjeve parlamentare. 

Qeveria e pakicës qendrore e kryeministrit Ludovic Orban, e cila i ka rritur pensionet me 14% dhe është përpjekur të frenojë nismat e tjera të shpenzimeve sociale nga ligjvënësit e opozitës, do të sfidojë rritjen e së martës në Gjykatën Kushtetuese. 

Nëse sfida dështon, presidenti me prirje centriste, Klaus Iohannis, gjithashtu mund të përpiqet të blejë kohë, para se të nënshkruajë projektligjin, duke shpresuar që zgjedhjet parlamentare të 6 dhjetorit të çojnë në një shumicë të re për të shmangur krijimin e një grope më të madhe në financat publike. 

Banka qendrore tha se rritja do ta thellonte deficitin buxhetor deri në 11% të Prodhimit të Brendshëm Bruto vitin e ardhshëm dhe analistët paralajmëruan se tregjet nuk do ta financojnë një mungesë të tillë. 

Rritja prej 40% u miratua për herë të parë vitin e kaluar nga socialdemokratët e atëhershëm në pushtet, të cilët mbeten partia më e madhe e Parlamentit, edhe pse ministri i tyre i Financave asokohe paralajmëroi se buxheti tashmë i tendosur nuk mund të akomodonte shpenzime më të larta. 

Që para pandemisë së koronavirusit, Rumania po luftonte me një rritje të buxhetit, e thelluar nga vitet e paqëndrueshmërisë politike dhe zhurma fiskale që ka shqetësuar Komisionin Europian. Tre agjenci kryesore të kreditit e kanë renditur Rumaninë në nivelin më të ulët të investimeve me parashikime negative. Qeveria ka vlerësuar se pandemia do të thellojë deficitin e këtij viti në 8.6% të PBB-së dhe ekonomia do të tkurret me 3.8%. Shteti anëtar i Bashkimit Europian ka raportuar 114,648 persona të infektuar dhe 4,503 të vdekur që nga fundi i shkurtit. 

Socialdemokratët, të cilët humbën pushtetin në fund të vitit të kaluar, kanë pësuar përgjysmim në mbështetjen popullore që nga zgjedhjet parlamentare të vitit 2016. Ndërkohë, liberalët e Orban kanë një shans të mirë për të formuar një qeveri koalicioni pas votimit të dhjetorit.  

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of