Pas Bankës Botërore, edhe FMN ul ndjeshëm parashikimin për rritjen ekonomike të Shqipërisë

15/10/2019 3:00 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME: ,

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) ka ulur ndjeshëm parashikimin për rritjen ekonomike të vendit për vitin 2019, në raportin e fundit të “Pasqyrës Ekonomike Globale, tetor 2019”. Tashmë fondi pret që ekonomia të rritet me 3%, nga 3.7% që ishte pritshmëria në raportin e prillit.

Ky është institucioni i dytë, pas Bankës Botërore që ka rishikuar në rënie pritshmëritë për ecurinë e ekonomisë. Pak ditë më parë, Banka Botërore e çoi treguesin e saj në 2.9%, nga 3.6% që e kishte më parë.

Rishikimi në ulje nga të dy institucionet, u bë pasi të dhënat e INSTAT për 6 muajt e parë të vitit treguan se rritja reale u përgjysmua, nga mbi 4% në gjashtëmujorin e parë 2018, në 2.2-2.3% në janar-qershor 2019, si rrjedhojë e efektit të rënies së prodhimit të energjisë, tkurrjes së ndërtimit nga mbarimi i projektit TAP dhe mbylljes së aktivitetit të lojërave të fatit.

Megjithatë, në afat të mesëm, FMN është më optimiste sesa Banka Botërore, duke parashikuar një rritje prej 4% në 2020 dhe 2024, nga 3.5% që është pritshmëria e Bankës Botërore.

Shqipëria pritet që këtë vit të ketë ndër ritmet më të ulëta të zgjerimit ekonomik në rajon, së bashku me Bosnjë-Hercegovinën (2.8%) dhe në të njëjtin nivel me Malin e Zi. Rekordin e mban Kosova me 4.2%, e ndjekur nga Serbia me 3.5%, Maqedonia e Veriut, me 3.2%.

Lajme të këqija dhe nga fqinjët, Ekonomia botërore në ngadalësim

Ekonomia globale është në një ngadalësim të sinkronizuar, me rritjen për vitin 2019 që është rishikuar përsëri në ulje — në 3% – ritmi më i ngadaltë që nga kriza globale financiare, thuhet në raportin e FMN. Kjo është një rënie serioze në krahasim me ritmet prej 3.8% në 2017, kur bota ishte në një ngritje të sinkronizuar. Ky ngadalësim është pasojë e rritjes së barrierave tregtare; pasiguritë e shtuara për tregtinë dhe gjeopolitikën; Faktorët e pazakontë që shkaktojnë probleme makroekonomike në disa ekonomi të tregut në zhvillim; dhe faktorë strukturorë, siç janë rritja e ulët e produktivitetit dhe demografia e plakjes në ekonomitë e përparuara.

Rritja globale në vitin 2020 parashikohet të përmirësohet në mënyrë modeste në 3.4%, një rishikim në rënie prej 0.2% nga pritshmëritë e prillit të FMN-së. Sidoqoftë, ndryshe nga ngadalësimi i sinkronizuar, ky rikuperim nuk është i gjerë dhe për më tepër është i pasigurt. Rritja për ekonomitë e përparuara parashikohet të ngadalësohet në 1.7% në vitin 2019 dhe 2020, ndërsa tregu në zhvillim dhe ekonomitë në zhvillim parashikohet të përjetojnë një përshpejtim të rritjes nga 3.9% në 2019 në 4.6% në vitin 2020.

Rritja në 2019 pritet të jetë shumë më e dobët se në 2017–‘18 në zonën e euros, ku rënia e prodhimit të automjeteve rrezikon të prekë sidomos Gjermaninë.

Lajme të këqija vijnë dhe nga fqinjët. Italia pritet të rritet me vetëm 0.2% në 2019-n, dhe performanca ekonomike pritet të jetë nën 1% dhe në periudhën afatmesme. Perspektivë më të mirë ka Greqia, me një zgjerim prej 3%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burimi: FMN

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of