Pasi e “bekoi” marrjen e ARMO-s nga IRTC, Ahmetaj “lan duart” dhe ia lë përgjegjësinë kompanisë

28/12/2017 1:34 PM 0 komente
Një vit më parë, Ahmetaj me përfaqësues të IRTC, njoftoi rivënien në punë të ARMO

“Çdokush e di se çfarë ka kaluar industria e naftës, sidomos ju që e mbani mend mirë atë privatizim të dështuar dhe korruptiv që rëndoi mbi të gjitha në kurrizin tuaj si të punësuar dhe që përfunduat gati -gati në skllevër të papunë për disa vite.

Hapja e rafinerisë ka në vetvete disa lajme të mira, jo vetëm për ekonominë shqiptare, investitorët dhe kthimin në punë të 1200 punëtorëve”, – ishte deklarata e bërë nga ministri i Financave, Arben Ahmetaj, më 2 shtator 2016, kur u shfaq përkrah me Herry Seargent, përfaqësues i kompanisë IRTC që nisi aktivitetin në rafinerinë e Ballshit.

Më shumë se një vit më pas duket se qeveria ka harruar përfshirjen e saj në këtë situatë që e trumbetoi si një arritje të madhe që do të zgjidhte njëherë e mirë pjesën e investimeve të munguara dhe punësimin e naftëtarëve.

Në një takim që u mbaj sot në ambientet e Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, Ministrat Gjiknuri dhe Ahmetaj me një përfaqësi të punëtorëve të Rafinerisë së Naftës në Ballsh dhe Fier dhe përfaqësuesit e Sindikatës së Naftëtarëve, kanë ngritur duart lart për një zgjidhje të mundshme.

Gjatë këtij takimi, përfaqësuesit e sindikatës parashtruan kërkesat e mëposhtme:

1. Kryerja e pagesës për muajin nëntor;

2. Sqarimin e problematikës në lidhje me përfitimin e statusit të naftëtarit;

3. Krijimin e infrastrukturës shëndetësore për trajtimin e sëmundjeve profesionale në Qarkun e Fierit;

4. Gjetjen e një zgjidhjeje të qëndrueshme dhe afatgjatë ekonomike për të ardhmen e rafinerisë.

Ministrat Gjiknuri dhe Ahmetaj theksuan edhe njëherë faktin se rafineria është tanimë një ndërmarrje në pronësi e përgjegjësi private, e për pasojë është detyrim ligjor dhe kontraktual i punëdhënësit privat të respektojë të gjitha detyrimet sipas legjislacionit në fuqi.

Institucionet shtetërore, duke marrë parasysh problematikën e parashtruar nga qytetarët e Bashkisë së Ballshit, por edhe shqetësimet e bëra publike nga Sindikata e Naftëtarëve, janë angazhuar me seriozitet të plotë dhe në mënyrë të vazhdueshme që nga njëra anë punëdhënësi privatë të plotësojë të gjitha detyrimet kontraktuale ndaj punonjësve dhe nga ana tjetër, të drejtat e punonjësve të garantohen sipas ligjit

Me kërkesë të Sindikatës së Naftëtarëve, në takim u ftua dhe mori pjesë edhe administratori i kompanisë private IRTC, i cili garantoi përfaqësinë e punonjësve se brenda ditës së nesërme do të paguajë pagën e plotë të muajit Nëntor.

Në lidhje me Statusin e Naftëtarit, përfaqësia e punonjësve të Rafinerisë së Naftës në Ballsh do të punojë ngushtësisht me grupin e punës të ngritur nga Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë për të përmbyllur në një kohë sa më të shpejtë aplikimet ligjore për përfitimin e statusit.

Sa i përket së ardhmes së kësaj rafinerie dhe sektorit të përpunimit të naftës në përgjithësi, ministrat Gjiknuri dhe Ahmetaj i bënë edhe një herë të ditur përfaqësisë së punonjësve se rafineria është në pronësi private, por institucionet shtetërore do të shohin mundësinë e thithjes së investitorëve seriozë në sektorin e përpunimit, në mënyrë që kjo industri të ketë një zhvillim të qëndrueshëm dhe afatgjatë.

Në të njëjtën kohë, kërkesës së punonjësve për ngritjen e një pavijoni të specializuar për sëmundjet profesionale të naftës në Spitalin e Fierit, ministrat Gjiknuri dhe Ahmetaj iu përgjigjën me garancinë se plani i investimeve në sektorin e shëndetësisë në Qarkun e Fierit do të marrë përmbajë edhe këtë prioritet.

Palët ranë dakord për të qëndruar në kontakt të vazhdueshëm dhe komunikim të drejtpërdrejtë në ditët në vijim, me shpresën e një zgjidhjeje sa më të mirë dhe afatgjatë.

LEXO EDHE:

IRTC përplaset me Bankers, nuk po na jep naftë; Bankers: IRTC dështoi të na paguajë

1000 punonjës të ARMO (IRTC) nisen në këmbë drejt Tiranës, greva për pagat para zyrave të qeverisë dhe lokal Tajvanit

ARMO, kjo vjedhje e madhe. Në 11 muaj, 60 milionë euro taksa të papaguara

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of