PBB-ja në Maqedoninë e Veriut tkurret me 1.9% në tremujorin e parë

29/06/2021 3:26 PM 0 komente

Shkalla e rritjes së Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) në Maqedoninë e Veriut në tremujorin e parë (TM1) të vitit 2021, u tkurr me 1.9%, deklaroi të hënën zyra e statistikave të vendit. 

Sipas të dhënave të fundit nga Zyra e Statistikave të Shtetit (SSO), sektorët që regjistruan rritje në TM1 2021 ishin ndërtimi (1.7%), aktivitetet e pasurive të patundshme (0.5%) bujqësia, pylltaria dhe peshkimi (0.3%). 

Gjatë kësaj periudhe, konsumi përfundimtar i familjeve, duke përfshirë institucionet jofitimprurëse që u shërbejnë familjeve, u rrit me 1.8% në terma nominalë dhe pjesëmarrja e tij në strukturën e PBB-së ishte 65.5%. 

SSO tha se eksportet dhe importet e mallrave dhe shërbimeve në TM1 u rritën përkatësisht me 18.3% dhe 11.2% në terma nominalë. 

Formimi i kapitalit bruto në TM1 regjistroi një rënie në ndryshimet në inventarë. 

Sipas Bankës Kombëtare të Maqedonisë së Veriut, PBB-ja e vendit në vitin 2020, ra me 4.5% dhe me 0.7% vetëm në tremujorin e katërt të vitit 2020. 

Në maj, banka qendrore deklaroi se parashikonte që ekonomia e vendit të rritej me 3.9% në vitin 2021. 

Askush në Bankën Bullgare të Zhvillimit nuk mund të japë më hua prej 50 milionë eurosh, pasi institucioni ka një statut të ri, tha ministri i Ekonomisë, Kiril Petkov për BNT. 

Kohët e fundit është vërtetuar se banka shpërndau hua me vlerë mbi 500 milionË euro për tetë kompani private. Sipas ministrit, beteja që synon ta bëjë BDB-në të funksionojë vetëm për bizneset e vogla dhe të mesme, duket se ka mbaruar. 

Kiril Petkov gjithashtu do të fillojë me inspektimet e disa digave, pasi indikacionet fillestare duken alarmante, “ashtu si ato në BDB”. Sipas tij, Kompania e Konsolidimit të Shtetit investoi mbi 300 milionË euro në riparimin e mureve dhe hapësirave të digave me idenë për të rivendosur më shumë se 400 diga, por deri tani janë riparuar vetëm dhjetë. 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of