Perspektiva europiane për Ballkanin Perëndimor përfshin stabilitet, paqe dhe prosperitet

04/12/2020 10:10 PM 0 komente

“Ka shumë simbole në Presidencën e përbashkët të Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut mbi Procesin e Berlinit. Bëhet fjalë për mikpritësin e parë të përbashkët të një vendi anëtar të BE-së dhe një vendi nga Ballkani Perëndimor dhe është një konfirmim i angazhimit tonë të fortë për zhvillimin e rajonit”. Kështu deklaroi kryeministri Bojko Borisov, në fjalimin përshëndetës në hapjen e Samitit të Berlinit më 10 nëntor.

Kryeministri bullgar kujtoi se vendi ka pranuar ftesën për të pritur së bashku nismën në vitin 2020, gjatë takimit në Poznan në korrik 2019.

“Ne ishim të bindur se një veprim i tillë është një vazhdim i natyrshëm i asaj që u arrit gjatë presidencës bullgare të Këshillit të BE-së në vitin 2018 dhe në të njëjtën kohë – 15 vjet pas samitit BE-Ballkan Perëndimor në Selanik, Bullgaria solli përsëri në axhendë temën e perspektivës europiane të rajonit”, tha kryeministri Borisov.

Kryeministri theksoi se në qendër të forumit ishte edhe pandemia globale COVID-19, e cila bllokoi dhe përmbysi ekonominë botërore, sfidoi themelet e sistemeve kombëtare të kujdesit shëndetësor dhe social, por gjithashtu tronditi sistemet tona të vlerave.

“Kjo pandemi ka ndryshuar thellësisht dhe në mënyrë të pakthyeshme jetën dhe fatet e njerëzve në nivel lokal, rajonal, kombëtar dhe global”, tha Borisov.

Sipas tij, pavarësisht nga sfidat, Sofja dhe Shkupi kanë bashkuar forcat për të përmbushur qëllimet dhe përparësitë e përcaktuara të presidencës së përbashkët. Kryeministri bullgar vuri në dukje përmirësimin e lidhjes në të gjitha aspektet e saj – transportin, aspektin ekonomik, energjetik, dixhital, lidhjes midis njerëzve me përqendrim te rinia, arsimi dhe siguria.

Fillimi i një tregu të përbashkët rajonal dhe një Axhende të Gjelbër në Ballkanin Perëndimor dhe nisma të tjera që kontribuojnë në një bashkëpunim dhe mirëkuptim më të mirë në rajon janë gjithashtu me rëndësi themelore, tha Borisov.

“Është e rëndësishme për ne brenda Procesit të Berlinit që t’i kushtojmë vëmendje të veçantë zhvillimit të lidhjes infrastrukturore në rajon, pasi ky është sistemi kryesor i qarkullimit në Ballkan, përmes të cilit jetojnë si biznesi ashtu edhe qytetarët”, tha kryeministri Bojko Borisov dhe shtoi se kjo lidhje, në të gjitha aspektet e saj, është thelbësore për rajonin sepse do ta bëjë atë më të fortë dhe më konkurrues.

“Le të mos harrojmë se Ballkani Perëndimor në total përfaqëson një treg për rreth 20 milionë njerëz. Kjo do t’u japë perspektivë të rinjve që po emigrojnë me një ritëm të shpejtë dhe do të mundësojë një përgjigje adekuate ndaj krizës demografike, bashkëpunimit rajonal dhe marrëdhënieve të mira mes fqinjëve”, shtoi Borisov.

Kryeministri theksoi se si një mikpritës i përbashkët i Procesit të Berlinit, Bullgaria udhëhiqet nga gatishmëria për të ndihmuar vendet e rajonit në rrugën e integrimit europian, si dhe për të forcuar marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë, sigurinë dhe bashkëpunimin rajonal, të cilat bëhen edhe më të rëndësishme në sfondin e sfidave të përbashkëta.

Kryeministri Borisov falënderoi kancelaren gjermane, Angela Merkel, dhe kryeministrin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, për pjesëmarrjen aktive në forumin e rëndësishëm.

Gjatë bisedimeve me presidenten e KE-së, Ursula von der Leyen, kryeministri Bojko Borisov tha se perspektiva europiane mbi Ballkanin Perëndimor nënkupton stabilitet, paqe dhe prosperitet.

Ministrat e Jashtëm kishin zhvilluar tashmë bisedime nën presidencën e përbashkët të Sofjes dhe Shkupit. Gjatë takimit, diplomati i lartë gjerman, Heiko Maas, tha se po bëhej punë aktive në hapin e ardhshëm për zgjerimin e Bashkimit Europian, por që interesat e secilit vend duhet të mbrohen.

Takimi i drejtuesve të Procesit të Berlinit është ngjarja e fundit në kalendarin e presidencës së përbashkët të këtij viti të Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Samiti në Sofje është takimi i shtatë i nivelit të lartë që nga vendosja e formatit në 2014, por në të njëjtën kohë është i pari në llojin e tij. Për herë të parë në historinë e Procesit të Berlinit, ekziston një mikpritës i përbashkët midis një vendi anëtar të BE-së dhe një vendi nga Ballkani Perëndimor.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of