Profesionet më të rrezikuara nga COVID-19

18/04/2020 2:02 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Javët e fundit, shumë njerëz janë duke praktikuar distancimin social duke punuar nga shtëpia. Ndërsa kjo zgjidhje mund të jetë një mënyrë e mirë për të reduktuar përhapjen e koronavirusit, është një luks që u rezervohet vetëm 29% të amerikanëve (dhe pak të tjerëve nëpër botë).

Situata për pjesën e mbetur, 71%, është e paqartë, më e pakta që mund të thuhet. Një pjesë e konsiderueshme e popullsisë ka humbur punën për shkak të mbylljes së biznesit dhe urdhrit për të qëndruar mbyllur të aktivitetit. Punonjës të tjerë “në shërbime thelbësore” kanë vijuar punën si zakonisht, por mund të përballen me një rrezik të lartë të ekspozimit ndaj COVID-19.

Të dhënat e Occupational Information Network përcaktojnë se cilat profesione janë më të rrezikuar ndaj ekspozimit nga COVID-19.

 

KLIKO PËR TA ZMADHUAR

 

Metodologjia dhe Rezultatet

Rezultati për çdo profesion mbështetet në vlerësimin e të dhënave që lidhen me tre aspekte fizike të punës, të përfshira në databazën e punësimit.

1.Kontakti me të tjerët/ Sa kërkon kjo punë që punonjësi të jetë në kontakt me të tjerët, në mënyrë që ta kryejë?

2.Afërsia fizike / Në çfarë mase kjo punë kërkon që punonjësi ta kryejë aktivitetin në afërsi fizike me të tjerët?

3.Ekspozimi ndaj sëmundjeve dhe infeksioneve / Sa shpesh kjo punë e ekspozon punonjësin ndaj kushteve të rrezikshme?

Ndërkohë që është e qartë se infermierët dhe mjekët janë më të ekspozuar ndaj virusit, profesione si avokatët apo web developers, për shembull, janë më pak të ekspozuar ndaj tij.

Mirënjohje për ata që punojnë në frontin e parë

Nëpërmjet fushatës #LightItBlue, njerëzit u janë mirënjohës përpjekjeve të guximshme të punonjësve të shëndetësisë në përballjen me virusin në linjën e parë. Megjithatë, me më pak se një të tretën e amerikanëve (dhe në botë) që mund të punojnë nga shtëpia, shumë të tjerë janë duke punuar në vijën e përparme dhe meritojnë mirënjohjen tonë.

Dy nga këto profesione janë shoferët e autobusëve dhe kasierët – të dyja kërkojnë që punonjësit të jenë në afërsi fizike me të tjerët. Shërbimet që këta individë ofrojnë janë thelbësore, pavarësisht rreziqeve, shumë kanë punuar gjatë kësaj periudhe.

 

KLIKO PËR TA ZMADHUAR

 

Të kujdesesh për tjetrin

COVID-19 ka pasur ndikim të ndryshëm te të gjithë, mbi të gjitha sa u përket rreziqeve me të cilat njerëzit përballen çdo ditë në punë. Individët në linjën e parë, ata që kujdesen për pacientët mbarëvajtjen e jetës sonë pa probleme. Ndërkohë ata që kanë fatin të punojnë nga shtëpia mund të japin ndihmën e tyre në distancimin social.

Burimi: visual capitalist

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of