“Pronat e palegalizuara problem, nuk priten ndryshime çmimesh këtë vit”

12/01/2016 9:29 AM 0 komente

Flet Xheni Jahja, Tirana Real Estate

Si ka qenë ecuria e tregut të pasurive të patundshme gjatë 2015?

Ecuria e tregut të patundshmërisë gjatë vitit 2015 ka qenë brenda parashikimeve, sidomos sa i përket frenimit të shitjeve për shkak të taksës së vendosur prej 15%. Po ashtu ka vështirësi që priteshin në lidhje me likuiditetin.

Cilat janë problematikat aktuale të tregut? A mund të reflektohen edhe në 2016-n?

Problematikat që janë parë më tepër kanë qenë pronat e palegalizuara, të papajisura me certifikatë pronësie. Zgjatja e procedurave të kredidhënies nga ana e bankave për një kontratë shitje, kriza ekonomike etj.

Parashikohet që këto problematika të reflektohen dhe në vitin 2016, pasi deri më tani, nuk ka një plan konkret nga pushteti vendor dhe ai lokal rreth pajisjeve me certifikatë pronësie të pronave që momentalisht nuk i zotërojnë ato.

Si ka qenë raporti shitje/qira në 2015? Si mendohet se do të vijojë?

Për sa i përket raportit shitje-qira ai ka qenë konstant, shpresonim në ndryshime pozitive, të cilat nuk ndodhen, që lidhen me problematikat që përmendëm më parë. Zgjidhja e tyre do të çlironte tregun, presim që këto ndryshime pozitive të ndodhin në 2016.

Si kanë qenë çmimet vitin e kaluar? Si priten të vijojnë?

Në vitin që kaloi nuk ka pasur tendencë në rritje të çmimeve. Duket sikur kanë arritur në vlera normale të tregut. Janë reflektuar rënie rreth 1-5% të vlerave në shitje, ndërsa çmimet e qirave në përgjithësi kanë qenë të pandryshuara. Për 2016-n, çmimet e pronave të patundshme në shitje dhe qira mendohet të kenë të njëjtin trend si në 2015.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of