Qendra Fintech me rritjen më të shpejtë të BE-së, me zhvendosje evolucionare larg bankave

01/04/2021 9:30 AM 0 komente

Lituania, qendra fintech e Bashkimit Evropian me rritjen më të shpejtë, po sheh një zhvendosje “evolucionare” nga bankat tradicionale, me transaksione në rritje për kompanitë e parave elektronike dhe të pagesave të tilla.

Vendi Balltik, industria financiare e të cilit është e dominuar nga huadhënësit nordikë si SEB Bankas AB dhe Swedbank AB, u bashkua me shtytjen globale për të hequr dorë nga bankat tradicionale katër vjet më parë duke ofruar licensim të thjeshtë dhe të shpejtë, që mbulon të 27 anëtarët e BE.

Qendër Fintech

Nisma ka marrë hov: Lituania renditet e katërta në botë për ekosistemet fintech. Guvernatori në largim i bankës Qendrore Vitas Vasiliauskas tha se transaksionet fintech fituan një pjesë më të madhe vitin e kaluar, megjithëse ai pranon rreziqet e pastrimit të parave pas skandaleve në Letoninë dhe Estoninë fqinje që përfshinin para të paligjshme nga ish-Bashkimi Sovjetik.

“Ekosistemi për fintech është atje, që do të thotë se mund të presim disa ndryshime në konkurrencë për shërbimet financiare”, tha Vasiliauskas, i cili gjithashtu është anëtar i Këshillit Drejtues të Bankës Qendrore Evropiane, në këtë intervistë. “Ne kemi nevojë për kohë shtesë për ndryshime më të mëdha sepse fintech-et duhet të forcohen. Por në fushën e pagesave, nga viti në vit, ne shohim një rol evolucionar në rënie të sektorit bankar dhe një rritje për fintechs. ”

Disa nga rritjet janë për shkak të pandemisë që i shtyn njerëzit të bëjnë më shumë nga blerjet e tyre në internet – një trend që gjithashtu ka ndihmuar sektorin e logjistikës së Lituanisë dhe ka mbështetur ekonominë. Por vëllimet në rritje po gjenerohen gjithashtu nga kompani si Revolut Ltd, e cila u zhvendos në Lituani pas Brexit.

Pjesa e transaksioneve të administruara nga kompanitë fintech u rrit në 27% vitin e kaluar nga 11% e mëparshme, sipas Bankës Qendrore. Kjo ka trefishuar vëllimin e përgjithshëm për institucionet e pagesave dhe të parave elektronike, në 51 miliardë euro (60 miliardë dollarë) në tremujorin e katërt. Përdorimi i kartave të kreditit u rrit gjatë pandemisë me 32% dhe përbënin 64% të transaksioneve totale të pagesave.

Banka qendrore, e cila ofron shërbimet e saj të licencimit fintech në anglisht, deri më tani ka regjistruar 132 kompani elektronike dhe pagesa dhe në 2021 pret të shtojë të sapoardhurit më shpejt sesa diku tjetër në BE, ku SHBA aktualisht udhëheq tregun e inovacionit fintech.

Zgjerimi i Fintech i Lituanisë nuk është pa rreziqe. Ndërsa shmangu skandalet që goditën reputacionin e dy kombeve të tjerë balltikë, industria krijon sfida në fushën e mbikëqyrjes, sipas Vasiliauskas.

 

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of