Raporti i BERZH/ Shqipëria, shembulli i vendit me rënie të popullsisë dhe me densitet të lartë të përqendruar në kryeqytet

24/10/2019 1:00 PM 0 komente

Popullsia urbane në botë është rritur nga vetëm 750 milionë në vitin 1950, në 4.2 miliardë në 2018, një numër që vlerësohet të arrijë në 5.2 miliardë në 2030  ose 60 përqindja e popullsisë totale. Kjo shifër është dhënë në raportin më të fundit të “Qytete të jetueshme” të BERZH.

Ndërsa shumica e qendrave kryesore ekonomike janë ende ekonomi të përparuara, qendra e aktivitetit ekonomik po shkon drejt tregjeve në zhvillim dhe atyre në zhvillim, thuhet në raport. Azia dhe Afrika do të përbëjnë 90 për qind të rritjes së popullsisë urbane midis 2018 dhe 2050, me më shumë se një e treta e kësaj rritje do të ndodhë në vetëm tre vende – Republika Popullore e Kinës, India dhe Nigeria.

Disa vende kanë pakësuar popullsinë megjithatë kanë një përqendrim në rritje. Tendencat demografike, sipas raportit, reflektohen edhe në ndryshimet e dendësisë së popullatës, siç përjetohet nga një rezident përfaqësues, i ashtuquajturi “densitet mesatar i lokalizuar i popullsisë”. Ky tregues kap dendësinë në afërsi e një personi, dhe jo dendësinë mesatare në të gjithë vendin. Dendësia e lokalizuar e popullsisë shikon numrin e njerëzve që banojnë në një 5-kilometër (km) rreze e një pike të caktuar duke përdorur informacione rreth popullsitë në një rrjet 1 km.

Sipas raportit, dendësia e lokalizuar e popullsisë mund të mesatarizohet, e cila quhet “densitet mesatar i lokalizuar. Për të konkretizuar këtë dukuri, raporti thekson se Shqipëria ka pësuar një rritje të dendësisë, ndërsa nga ana tjetër ka një rënie të popullsisë së saj.

”Shqipëria jep një shembull të një vendi ku ka pasur një rritje të konsiderueshme në mesataren e dendësisë së lokalizuar, e përqendruar rreth kryeqytetit të Tiranës, ndërsa vendi përjetoi një të moderuar rënie në popullsinë e saj të përgjithshme:-thuhet në raport.

Shumica e njerëzve në Europën në zhvillim jetojnë në zona me rënie të densitetit të lokalizuar të popullsisë. Shtetet Baltike pësuan rënie veçanërisht të mëdha në vitet e fundit. Sipas raportit, në këto vende, si dhe në disa shtete të Europës Juglindore, mbi tre të katërtat e popullsisë jeton në zona me rënie të lokalizuar të dendësisë së popullatës.
Më tej, raporti thekson se Qytetet kanë nevojë për investime në shkallë të gjerë për të zhvilluar dhe për të mirëmbajtur infrastrukturën dhe shërbimet siç janë transporti urban, furnizimi me ujë, kanalizimet dhe menaxhimi i mbeturinave të ngurta. Përballë rritjes së shpejtë, shërbimet e mbivlerësuara, mungesat e aftësive dhe rritja e cenueshmërisë ndaj katastrofave po shtojnë stresin mjedisor të qyteteve.

Publikimi shqyrton llojet e ndërhyrjeve të politikave dhe qasjet e nevojshme për të promovuar qytete konkurruese, gjithëpërfshirëse, të barabarta dhe me qëndrueshmëri ndaj mjedisit dhe të qëndrueshëm ndaj klimës – katër faktorë që bashkohen i bëjnë qytetet “të jetueshëm”.

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of