Raporti i PBB-së gjermane tregon ekonominë në stanjacion

14/02/2020 9:38 AM 0 komente

 

Gjermania hyri në vitin 2020 me një ekonomi të rrafshët dhe prodhuesit në shqetësim, duke e lënë atë të përgatitur për pasiguri të vazhdueshme tregtare dhe kërcënimin e ri të koronavirusit.

Ekonomia më e madhe e Evropës është goditur nga forca të shumta që e kanë kthyer atë nga një motor rritjeje në një nga performuesit më të dobët të rajonit. Zgjerimi vitin e kaluar ishte vetëm 0.6% dhe viti 2020 mund të jetë pak më i mirë.

Mbi faktorët globalë, vendi është dashur të merret me çështje të brendshme nga huadhënësit në vështirësi deri në trazirat në industrinë e makinave ndërsa përpiqet të kalojë në epokën e karbonit të ulët. Kohët e fundit, politika i ka shtuar titujt negativë me dorëheqjen e trashëgimisë së Angela Merkel si kancelare.

Lajmet e këqija në Evropë po peshojnë euron, e cila është në nivelin më të ulët ndaj dollarit në gati tre vjet. Rendimentet e borxhit gjerman 10-vjeçar mbeten të qëndrueshme nën zero.

Në tremujorin e katërt, ekonomia pati një ngadalësim të mprehtë të shpenzimeve të konsumatorit dhe qeverisë, një rënie të konsiderueshme të investimeve të pajisjeve dhe një tërheqje të tregtisë. Fakti që ekonomia ngeci më shumë sesa tkurrja – dhe një rishikim rritës në tremujorin e tretë – duhet të heshtte spekulimet për momentin që Gjermania po i afrohet një recesioni.

/BLOOMBERG

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of