Raporti/ Luksemburgu ka arritur nivelet më të larta të rritjes, por duhet të bëjë më shumë për të ruajtur prosperitetin

31/07/2019 9:29 AM 0 komente

Ekonomia e Luksemburgut është rritur me një ritëm të fuqishëm dhe ka nivele të lakmueshme, por politika publike mund të bëjë më shumë për ta bërë rritjen e qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse, sipas një raporti të ri nga OECD.

Hulumtimi më i fundit ekonomik i OECD-së i Luksemburgut diskuton mbi sfidat për ta bërë strehimin më të përballueshëm dhe për të ringjallur rritjen e produktivitetit. Projekti i hulumtimit zgjeron zgjerimin ekonomik, me rritje prej rreth 2% këtë vit dhe 2.5% më pas, por paralajmëron për rreziqet e një rënieje të mundshme.

Anketa, e paraqitur në qytetin e Luksemburgut nga sekretari i përgjithshëm i OECD, Angel Gurria, Ministri i Financave i Luksemburgut Pierre Gramegna dhe Ministri i Strehimit Sam Tanson, diskuton nevojën për të adresuar rreziqet e sektorit financiar, presionet lidhur me plakjen dhe përdorimin e reformës tatimore për të mbështetur rritjen e qëndrueshme.

“Luksemburgu është në një pozitë të lakmueshme, me një rritje që i tejkalon fqinjët e saj dhe nivele të larta të mirëqenies për qytetarët e saj”, tha Gurria.

“Sfida me të cilën ballafaqohen politikëbërësit sot është të sigurojë që Luksemburgu të mbetet i begatë dhe se kjo prosperitet të jetë i shpërndarë gjerësisht, nëpërmjet reformave që rrisin elasticitetin ekonomik, përfshirjen dhe qëndrueshmërinë.”

Reduktimi i rreziqeve financiare duhet të jetë një prioritet, tha raporti. Me rritjen e borxheve në familje duke krijuar dobësi për familjet dhe bankat, Anketa rekomandon që Luksemburgu të prezantojë instrumente makroprudenciale të bazuara në huamarrës.

Ai gjithashtu nënvizon nevojën për të përmirësuar më tej qëndrueshmërinë e sektorit financiar dhe për të nxitur tranzicionin në një ekonomi me karbon të ulët. Zbulimi i rreziqeve të lidhura me klimën nga ndërmjetësuesit financiarë, në përputhje me rekomandimet e Task Forcës mbi Deklaratat Financiare të lidhura me Klimën, duhet të ndiqen, sipas raportit. Përforcimi i mëtejshëm i mbikëqyrjes financiare, pra duke vazhduar të monitorojë rreziqet e kredisë për ekspozimet bankare brenda grupit dhe për të rritur inspektimet në vend dhe grumbullimin e të dhënave në fondet e investimeve, është gjithashtu e nevojshme.

 

/OECD

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of