RCC: Popullsia në moshë pune në Ballkanin Perëndimor u tkurr me 400 mijë në 5 vitet e fundit

31/01/2020 12:00 PM 0 komente

Më shumë se 700 000 vende pune janë shtuar në fuqinë punëtore gjatë shtatë viteve të fundit dhe papunësia ka lëvizur për gati një çerek (23%) në rreth 16%, në të gjithë rajonin.

Ky fakt u bë e ditur nga një takim i fundit i Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RCC), në kuadër të fillimit të fazës së dytë të Platformës së Punësimit dhe Çështjeve Sociale.

“Vetëm 4.3% e punëve të krijuara rishtazi u përfituan nga të rinjtë nën 24 vjeç dhe shpesh atyre u duhen deri në 2 vjet për të gjetur punën e tyre të parë. 1 në 4 persona të rinj nuk janë në punë, arsim ose trajnim; Pothuajse gjysma e grave në moshë pune janë jashtë tregut të punës, krahasuar me 1 në 4 për burra, “- bëri me dije sekretarja e përgjithshme e RCC, Majlinda Bregu, duke theksuar sfida serioze demografike me të cilat përballet rajoni.

“Popullsia e përgjithshme e moshës së punës në Ballkanin Perëndimor ka rënë me më shumë se 400,000 individë në 5 vitet e fundit. Rritja natyrore negative e popullsisë nuk është kontribuesi i vetëm për këtë. Ikja e trurit është sfida më e madhe e kësaj dekade të re që duhet të diktojë dhe formojë axhendën aktuale dhe të ardhshme të politikave të ekonomive tona. Një shqetësim tjetër i rëndësishëm është mospërputhja e aftësive midis asaj që sistemi arsimor pajis rininë me atë që kërkon tregu i punës. Sistemi arsimor duhet të ndryshojë rrënjësisht dhe të sfidojë mendimin konvencional se arsimi ka të bëjë me marrjen e njohurive në arsim me vlera kryesore ekonomike. “-tha më tej ajo.

ESAP 2, projekti i RCC, po mbledh të mëdha nga Ministritë e Punës dhe Shërbimeve të Punësimit dhe partnerëve të tjerë në të gjithë Ballkanin Perëndimor, në kuadër të përmirësimit të politikave dhe masave të punësimit dhe marrjen e leksioneve nga bashkëmoshatarët e tyre evropianë, se cilat masa dhe politika funksionojnë më mirë dhe krijojnë më shumë vende pune, veçanërisht duke u përqëndruar në punësimin joformal dhe kalimin e tij në formalitet.

“Sipas Bankës Botërore, pothuajse gjysma (49.2 për qind) e firmave në rajon konkurrojnë kundër firmave joformale. Shkalla e punësimit joformal në rajon shkon nga 18-30%, por ky numër është shumë më domethënës nëse shikohet përmes prizmit të jetës së punonjësve të privuar nga e drejta dhe kushtet e dinjitetit të punës. E thënë thjesht, duke i bërë këta numra të funksionojnë në favor të këtyre punonjësve, punëdhënësve të tyre, shoqërive dhe ekonomisë në tërësi është një qëllim i ESAP 2, ”përfundoi Bregu.

Nga ana tjetër, Markus Pilgrim, Drejtor i Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO) për Evropën Qendrore dhe Lindore, partneri i RCC në zbatimin e projekteve ESAP 1 dhe 2, dhe Ambasadori Johann Sattler, Shefi i Delegacionit të BE në Bosnje dhe Hercegovina, morën pjesë në hapjen e konferencës. Ata theksuan rëndësinë e këtij projekti për rajonin pasi ndihmuan në promovimin e punësimit dhe shumë tema të ndërlidhura, komplekse siç janë aksesi në drejtësi për të gjithë përmes zgjidhjes alternative të mosmarrëveshjeve të punës, si dhe rëndësinë e dialogut social përmes qasjes së bashkëpunimit rajonal, i cili ka dëshmuar se mënyrë më efektive në trajtimin e këtyre çështjeve komplekse sesa trajtimi i tij në nivelin individual, kombëtar.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of