Reformat pro-biznes të Hollande mund të lëkunden nga zgjedhjet e 2017-ës

13/01/2016 10:29 AM 0 komente

Surpriza e konvertimit në reformat ekonomike miqësore ndaj biznesit, të presidenti francez Francois Hollande  18 muaj pasi fitoi pushtet në platformën ‘tato të pasurit’ rrezikon të dështojë përpara zgjedhjeve të vitit të ardhshëm.

Lideri socialist i Francës që nga viti 2012 do të paraqesë të hënën planin e tij të fundit më të madh ekonomike përpara këtyre zgjedhjeve, thonë burimet qeveritare.

Ai shpalli një ‘gjendje të jashtëzakonshme ekonomike’ në fjalimin e tij të Vitit të Ri në trajtimin e papunësisë së lartë dhe rritjes së ngadaltë – në jehonë ndaj masave emergjente të sigurisë pas sulmeve të 13 nëntorit në Paris.

Fraksione rivale në koalicionin e tij duan që kjo të nënkuptojë veprime të mëtejshme, me kampin reformator kryesuar nga ministri i Ekonomisë, Emmanuel Macron i cili shtyn për përshpejtim të reformave të tregut të lirë. Ligjvënësit rebelë të së majtës, ndërkohë, kanë bërë thirrje për një politikë ekonomike me një kthesë 180 gradë e tij për të bindur votuesit e klasës punëtore.

Sipas ekonomistëve dhe analistëve politikë,Hollande është i shqetësuar se mosa rrezikon të nxisë zemërimin e sindikatave, punëtorëve dhe politikanëve të majtë përpara zgjedhjeve 2017.

Largimi i këshilltarit të lartë ekonomik të presidentit – ish bankierit të Barclays dhe Bank of America Merrill Lynch Laurence Boone, i cili u zier pa lëvozhgë nga siguruesi AXA këtë javë – perceptohet nga disa analistë si një shenjë se po lëkundet udhëheqja e reformave të Hollande.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of