BE refuzon të mbikëqyrë shërbimet financiare pas Brexit

31/01/2018 9:08 AM 0 komente

Bankat e Britanisë së Madhe do të kenë qasje të kufizuar në tregun e vetëm të Bashkimit Evropian pas Brexit nëse qeveria refuzon të zbatojë marrëveshjen, tha Komisioni Europian për diplomatët, sipas dy personave të njohur me diskutimet private në Bruksel, e raportuar nga Bloomberg.

Ndërkohë që qeveria britanike po synon një marrëveshje të gjerë për t’u dhënë institucioneve financiare qasje të plotë në BE, një qasje e kufizuar e ngjashme me atë që gëzon Kanadaja është i vetmi opsion i mundshëm, thanë zyrtarët e Komisionit në një prezantim për përfaqësuesit e 27 kombeve të mbetura të martën . Ky pozicion është në përputhje me qëndrimin e shprehur më parë këtë muaj nga kryenegociatori Michel Barnier. Komisioni ka përjashtuar plotësisht të drejtat e plota të pasaportave, të cilat do t’i lejonin Britanisë të shiste shërbimet lirisht në tregun e përbashkët.
Negociatat ndërmjet Britanisë dhe BE për marrëdhëniet e tyre të ardhshme janë planifikuar të fillojnë në prill. Së pari, qeveritë e BE-së duhet të arrijnë marrëveshjen e përbashkët negociuese. Ndërsa disa vende, të tilla si Luksemburgu, duan të japin Britanisë një ofertë më bujare për shërbimet financiare; Franca dhe Gjermania po mbajnë një qëndrim më të rreptë.

Zyrtarët e Komisionit u thanë diplomatëve se qasja e shërbimeve financiare të Britanisë ndoshta do të bazohej në tri shtylla:

– Modeli i marrëveshjes së tregtisë së lirë me Kanada
– Disa ekuivalenca
– Bashkëpunimi rregullator

Pjesa më e madhe e qasjes në bllokun për vendet jashtë BE-së varet nga ekuivalenca, ku Komisioni pranon se rregullat e një vendi dhe mbikëqyrja e linjave specifike të biznesit janë të vështira. \

Kompanitë financiare-shërbime në Londër nuk po presin të shohin se si do të përfundojnë negociatat. Ata kanë nisur planifikimin e emergjencave dhe dhënien me qira të hapësirës së zyrave në kontinent, në mënyrë që ata të mund të vazhdojnë të veprojnë ashtu siç bëjnë aktualisht – çfarëdo që të ndodhë ditën e daljes në mars 2019.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of