Rënia e industrisë gjermane shkakton frikë në Europë

06/12/2019 9:20 AM 0 komente

Prodhimi industrial i Gjermanisë ra papritur në tetor, duke nxitur shqetësimet për perspektivën e rritjes ekonomike pasi shtylla kurrizore e saj prodhuese dëmtohet nga konfliktet e tregtisë globale dhe përçarjet në sektorin e automjeteve.

Prodhimi industrial ka rënë 1.7% në muaj kundrejt pritjeve për një rritje prej 0,1%, treguan të Premten shifrat e Zyrës së Statistikave. Prodhimi i mallrave kapitale ra me 4,4% në muaj, rënia më e madhe në më shumë se pesë vjet.

Ekonomia më e madhe e Evropës po kalon një periudhë të vështirë, pasi prodhuesit e saj të orientuar nga eksporti luftojnë kundër një sfondi të fërkimit tregtar, një industri të sëmurë të makinave dhe paqartësive mbi largimin e planifikuar të Britanisë nga Bashkimi Evropian.

“Tani tronditja fillon përsëri rreth rritjes së PBB-së në tremujorin e fundit,” tha Jens-Oliver Niklasch, ekonomist në Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Në vitin e 10-të të tij të njëpasnjëshëm të rritjes, ekonomia është mbështetur në konsumin e fortë ndërsa eksportet dobësohen, gjë që rezultoi në një tkurrje të PBB-së së prej 0.2%.

Ekonomia u rrit me vetëm 0,1% në tremujorin e tretë, duke shmangur ngushtësisht recesionin, të cilin ekonomistët zakonisht i përcaktojnë si dy të katërtat e njëpasnjëshme të rritjes negative.

 

/REUTERS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of