Rishikimi i politikave të BQE nga Lagarde, objektiva të reja deri në korrik

11/02/2020 9:45 AM 0 komente

Banka Qendrore Evropiane ka përcaktuar një plan ambicioz për rishikimin e tij strategjik që mund të shohë një vendim nëse do të ndryshojë objektivin e inflacionit deri në verë, sipas zyrtarëve të eurozonës.

Duke folur në kushte anonimiteti sepse procesi është konfidencial, zyrtarët përshkruan një axhendë të nxituar nga Presidentja Christine Lagarde, e cila arriti në ditën e saj të 100-të në punë gjatë fundjavës. Stafi ka filluar punën pavarësisht nga disa plane pune që ende nuk kanë marrë miratimin zyrtar nga Këshilli Drejtues.

Fillimi agresiv i rishikimit të parë të BQE-së që nga 2003 vjen në mes të shqetësimeve në rritje të disa hartuesve të politikave në lidhje me besueshmërinë e institucionit. Përkundër viteve të masave të diskutueshme siç janë normat e interesit negativ dhe blerjet e obligacioneve, ajo deri më tani nuk ka arritur të rikthejë rritjen e çmimeve në qëllimin e vetëm nën 2%.

Rivlerësimi ka tetë ekipe studimi që mbulojnë tema që fillojnë nga tema thelbësore e inflacionit deri tek sfidat moderne siç janë ndryshimi i klimës dhe tregtia, thanë zyrtarët. Anëtarët e Këshillit Drejtues do të marrin pjesë në seminare për çështje specifike menjëherë para dy takimeve të tyre të ardhshme të politikave në Mars dhe Prill, tha njëri nga njerëzit.

Sugjerimet nëse do të ndryshoni objektivin aktual të inflacionit mund të bëhen më pas në seancën vijuese në qershor dhe një vendim mund të merret në korrik, shtoi burimi.

Programi të kujton stilin e menaxhimit të Lagarde në punën e saj të mëparshme si kryetare e Fondit Monetar Ndërkombëtar. Ajo fillon mbledhjet e politikave disa orë më parë se paraardhësi i saj, Mario Draghi, i mban të shkurtra prezantimet dhe dekurajon përdorimin e telefonave në mbledhje.

Rishikimi strategjik është gjithashtu një mundësi për të hequr ndarjet midis krijuesve të politikave që u krijuan nën drejtimin Draghi. Presidentja po kërkon të bashkojë kolegët e saj rreth një dëshire të përbashkët: duke siguruar që BQE të përmbushë mandatin e saj kryesor të stabilitetit të çmimeve.

Tetë temat në shqyrtim sugjerojnë fusha mosmarrëveshjeje në të ardhmen. Ato përfshijnë ndryshimin e klimës dhe monedhat dixhitale, me të cilat Lagarde është angazhuar në mënyrë aktive. Më parë, disa politikëbërës tashmë i kanë rezistuar thirrjeve që bankat qendrore të përdorin programe për blerjen e bonove për të favorizuar të ashtuquajturat emetues të gjelbër.

 

/BLOOMBERG NEWS

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of