Rriten shitjet dhe punësimi në industrinë prodhuese, me dobët ndërtimi

14/12/2018 11:42 AM 1 koment

Industria, energjia, furnizimi me ujë dhe ndërtimi kanë shënuar ecuri pozitive në tremujorin e tretë të këtij viti, si në drejtim të shitjeve ashtu dhe të numrit të punonjësve, sipas statistikave të raportuara nga INSTAT për prodhuesit e të mirave, që është një tregues i hershëm i ecurisë së prodhimit të brendshëm bruto (PBB).

Sektorët e industrisë kanë raportuar rritjen më të lartë të fondit të pagave me 13.3%, energjia me 4.4%, furnizimi me ujë me 7% dhe ndërtimi me 3.6%.

Sektori me rritjen më të lartë të numrit të të punësuarve është po industria me 9%, ndërsa ndërtimi ka shënuar rritjen më të ulët të të punësuarve, me 2.2%.

Rritja e aktivitetit të prodhuesit të metaleve Kurum, pas ristrukturimit, zgjerimi i aktivitetit të industrisë minerale, përshpejtimi i sektorit të ndjerrjes së naftës si rrjedhojë e konjukturës më të favorshme ndërkombëtare, duket se po i japin hov sektorit të industrisë, që po udhëheq rritjen e prodhuesve të të mirave.

 

Industria  

Në industri, që përfshin  industrinë nxjerrëse dhe Përpunuese

-Indeksi i shitjeve neto në volum shënoi rritje 12,5 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017.

– Indeksi i prodhimit në volum shënoi rritje 7,8 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i numrit të të punësuarve shënoi rritje 9 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i fondit të pagave shënoi rritje 13,3 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017.

 

Energji elektrike, Gaz, Avull

Indekset e treguesve në aktivitetin Energji elektrike, Gaz, Avull, në tremujorin e tretë 2018, paraqiten si mëposhtë:

– Indeksi i shitjeve neto në volum shënoi rënie 2,3 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i prodhimit në volum shënoi rritje 58,3 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i numrit të të punësuarve shënoi rritje 5,7 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i fondit të pagave shënoi rritje 4,4 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017.

 

Furnizimi me ujë, Trajtimi dhe menaxhimi i mbetjeve

Indekset e treguesve në aktivitetin Furnizimi me ujë dhe Trajtimi e menaxhimi i mbetjeve, në tremujorin2018, paraqiten si më poshtë:

– Indeksi i shitjeve neto në volum shënoi rritje 12,2 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i prodhimit në volum shënoi rritje 12,3 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i numrit të të punësuarve shënoi rritje 6,4 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i fondit të pagave shënoi rritje 7,1 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017.

 

Ndërtim

Indekset e treguesve në aktivitetin Ndërtim, në tremujorin e tretë 2018, paraqiten si më poshtë:

– Indeksi i shitjeve neto në volum shënoi rritje 9,5 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i prodhimit në volum shënoi rritje 12 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i numrit të të punësuarve shënoi rritje 2,2 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017;

– Indeksi i fondit të pagave shënoi rritje 3,6 %, krahasuar me tremujorin e tretë 2017.

1
Komente

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Anonymous Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

prodhimi duhej te ishte strategjia e te gjitha qeverive shqiptare per zhvillimin e vendit…Ndodh e kunderta sepse qeverite ne shqiperi jane tradhetare te interesave kombetare dhe te shitura tek te huajt…..