Rritet morali i biznesit gjerman, pritet rikuperim i shpejtë pas tronditjes së koronavirusit

25/08/2020 5:01 PM 0 komente

Morali i biznesit gjerman u përmirësua më shumë sesa pritej në gusht, pasi prodhimi dhe shërbimet morën hov, tregoi një studim të martën, duke rritur shpresat se ekonomia më e madhe e Evropës po shkon drejt rikuperimi të fortë pas tronditjes masive të koronavirusit.

Instituti Ifo tha që indeksi i tij i klimës së biznesit u rrit në 92.6 nga një nivel i rishikuar në ulje prej 90.4 në korrik. Kjo ishte rritja e katërt mujore me radhë dhe ishte më e më mirë sesa pritjet e ekonomistëve për 92.2.

Ekonomisti Ifo Klaus Wohlrabe tha se ai priste që ekonomia të rritet me gati 7% në tremujorin e tretë, pasi shënoi një rënie rekord prej 9.7% në tre muajt e kaluar në kulmin e pandemisë.

“Ekonomia gjermane është në rrugën e rimëkëmbjes,” tha Presidenti i Ifo, Clemens Fuest, në një deklaratë, duke shtuar se firmat vlerësuan situatën e tyre aktuale të biznesit shumë më optimiste sesa në muajin e kaluar.

Rritja më e lartë e besimit ishte midis prodhuesve dhe ofruesve të shërbimeve ndërsa dhe optimizmi midis firmave të ndërtimit gjithashtu po përmirësohej.

Wohlrabe tha se duhet kujdes, megjithatë.

“Udhëtimi është akoma i brishtë. Ne ende nuk kemi arritur nivelin e para krizës, “tha ai për Reuters, duke thënë se rritja më e fundit në infeksione të reja nënvizoi rrezikun e një valë të dytë që mund të dëmtojë përsëri rikuperimin.

Wohlrabe gjithashtu theksoi se pritjet për eksport kishin rënë përsëri pak, në një shenjë se bërja e biznesit jashtë mbeti e vështirë për shumë kompani gjermane.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of