Rritje e mprehtë e borxhit të konsumatorëve në Mbretërinë e Bashkuar

15/01/2020 9:17 AM 0 komente

Familjet me të ardhura të ulëta kanë regjistruar një rritje të mprehtë në përdorimin e borxhit potencialisht të shtrenjtë të konsumatorit gjatë dekadës së kaluar dhe tani janë të prekshëm ndaj kohërave të vështira të papritura, ka thënë një thinktank.

Ndërsa Fondacioni i Rezolucionit hodhi poshtë frikën e një krize borxhi si të mbingarkuar, tha se përdorimi në rritje i kartave të kreditit, kartave të dyqaneve dhe mbitërheqjeve (overdraft) nga ata që përpiqen të përmbushin qëllimet duhet të shqetësojnë politikëbërësit.

Thinktank tha që borxhi i konsumatorit duke përjashtuar hipotekat arriti në 15% të të ardhurave totale në 2019 – shumë më të ulëta me 19% të regjistruar në 2008, herën e fundit që ekonomia e Mbretërisë së Bashkuar hyri në një recesion. Hipotekat ishin gjithashtu më të lira për shërbime si rezultat i normave të interesit historikisht të ulëta.

Sidoqoftë, shtoi se përqindja e familjeve me të ardhura të ulëta që përdorin një formë të borxhit të konsumatorit u rrit me 9% (nga 53% në 62%) midis periudhave trevjeçare 2006-08 dhe 2016-19 – një rritje shumë më e shpejtë se rritja me një pikë (në 64%) midis familjeve me të ardhura të larta.

Rritja e përdorimit të borxhit të konsumatorit ishte përqendruar në produkte me kamata të larta.

/THE GUARDIAN

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of