Rumani/ Fitimi neto i OMV Petrom ra me 64% në 2020

23/02/2021 5:01 PM 0 komente

OMV Petrom, grupi më i madh i naftës dhe gazit në Rumani, deklaroi se fitimi i tij neto ra me 64% në bazë vjetore, në 1.291 miliard lei (318.5 milionë dollarë/265 milionë euro) në vitin 2020. 

Performanca e dobët u shkaktua kryesisht nga mjedisi i pafavorshëm i tregut, pasi çmimet më të ulëta dhe kriza COVID-19 patën ndikim negativ në performancën e grupit, tha OMV Petrom në një deklaratë të paudituar të paraqitur në Bursën e Aksioneve të Bukureshtit. 

“Përhapja globale e pandemisë COVID-19 vazhdon të ketë ndikim të madh në zhvillimin ekonomik global. Ndërsa çmimet e naftës u rritën në tremujorin e katërt pas uljeve të furnizimit në 2020 dhe ka pasur pritshmëri për rritje të kërkesës dhe efekte të mëtejshme pozitive falë nisjes së vaksinimeve, ato ende mbeten të paqëndrueshme”, tha grupi i naftës dhe gazit. 

Për vitin 2021, grupi pret që kërkesa për produktet e naftës dhe fuqia të jenë mbi nivelin e vitit 2020, ndërsa kërkesa për gaz pritet të jetë shumë e ngjashme me vitin 2020. 

Shitjet ranë 23% në bazë vjetore, në 19.7 miliardë lei në vitin 2020, pas një evolucioni negativ në çmimet e mallrave dhe vëllimeve më të ulëta të shitjeve për produktet e naftës dhe energjisë elektrike. Nafta në rrjedhën e poshtme përfaqësonte 69% të shitjeve totale të konsoliduara, gazi në rrjedhën e poshtme përbënte 29% dhe në rrjedhën e sipërme 2%. 

Shpenzimet kapitale arritën në 3.206 miliardë lei në vitin 2020, 24% më pak se mesatarisht, kryesisht drejtuar investimeve në rrjedhën e sipërme prej 2.382 miliardë lei. Grupi tha se i vlerëson shpenzimet kapitale në rreth 2.9 miliardë lei në vitin 2021. 

Në segmentin në rrjedhën e sipërme, OMV Petrom regjistroi një humbje operative prej 985 milion lei, krahasuar me një rezultat operativ pozitiv prej 2.589 miliardë lei në të njëjtën periudhë të vitit 2019. 

Prodhimi total i hidrokarbureve u tkurr me një përqindje vjetore prej 4% në vitin 2020, një ekuivalente prej 52.98 milionë fuçi nafte, për shkak të prodhimit më të ulët në Rumani. 

Shpenzimet për eksplorim ranë me 54% në bazë vjetore në vitin 2020, duke arritur në 195 milionë lei, kryesisht për shkak të aktiviteteve më të pakta të shpimit në tokë. 

Në segmentin e rrjedhës së poshtme, rezultati i operimit të grupit u rrit me 21% në bazë vjetore në vitin 2020, duke arritur në 2.317 miliard lei. Shkalla e përdorimit të rafinerisë Petrobrazi në vitin 2020 u ul në 92% nga niveli 97% vitin e kaluar, duke reflektuar mbylljen e planifikuar dyjavore në korrik dhe kërkesën më të ulët pas kufizimeve të lëvizjes, por që u mbështet duke vendosur më shumë produkte kapitali në të gjitha tregjet dhe duke ulur njëkohësisht furnizimin e palëve të treta. 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of