Rumani, inflacioni rritet në qershor

15/08/2020 10:02 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Inflacioni i çmimeve të konsumit në Rumani u rrit në qershor pas lehtësimit në muajin e kaluar, tregojnë të dhënat nga Instituti Kombëtar i Statistikave (INS).

Indeksi i çmimeve të konsumit u rrit me 2.6% në qershor në bazë vjetore, pas një rritjeje prej 2.3% në maj. Ekonomistët kishin parashikuar një rritje prej 2.5%. Në prill, inflacioni ishte 2.7%.

Çmimet e produkteve ushqimore u rritën me 5.35% dhe ato të produkteve joushqimore u rritën me 0.68% në qershor. Kostoja e shërbimeve u rrit me 2.78%. Në baza mujore, çmimet e konsumit u rritën margjinalisht, me 0.08% në qershor.

Një raport tjetër nga zyra e statistikave me seli në Bukuresht, tregon se deficiti tregtar i vendit ra në 1.25 miliardë euro në maj, nga 1.48 miliardë euro në të njëjtin muaj vjet. Në prill, deficiti tregtar ishte 1.63 miliardë euro.

Eksportet ranë me 40.1% në maj në bazë vjetore, pas një uljeje prej 47% në prill. Importet ranë 35.4% në maj në bazë vjetore, pas rënies prej 34% në muajin paraardhës, deklaroi INS më 10 korrik.

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of