Rumani/ Komisioni i BE mbështet heqjen e CVM-së në fund të 2021 

05/04/2021 1:56 PM 0 komente

Komisioni Europian (KE) po mbështet eliminimin e Mekanizmit të Bashkëpunimit dhe Verifikimit (CVM) për Rumaninë në fund të këtij viti, tha kryeministri i vendit, Florin Citu. 

“Sot pata një takim me zonjën Vera Jourova, nënkryetare e Komisionit Europian për Vlerat dhe Transparencën. Diskutuam në detaje rreth mekanizmit për sundimin e ligjit dhe mbi raportin për Rumaninë”, shkroi Citu në një postim në mediat sociale. 

Citu gjithashtu tha se ashtu si Jourova, edhe ai dëshiron që Rumania të përmbushë në gjysmën e parë të vitit, angazhimet në lidhje me sundimin e ligjit që duhet të plotësojë një vend anëtar i Bashkimit Europian. 

Qëllimet kryesore, tha Citu, janë eliminimi i efekteve të pafavorshme të ndryshimeve në ligjet e drejtësisë gjatë viteve 2017-2019 dhe krijimi i legjislacionit që do të sigurojë pavarësinë afatgjatë të sistemit gjyqësor nga presioni politik. 

Muajin e kaluar, Citu tha se pranimi i Rumanisë në zonën Schengen pa kufij të BE-së, varet nga një raport pozitiv i CVM-së nga Komisioni Europian, që pritet në verë. 

“Shpresoj që këtë vit, Rumania të bashkohet me Schengen. Rumania ka qenë e gatshme të hyjë në zonën Schengen që nga viti 2011”, tha Citu, duke shtuar se fillimisht vetëm aeroportet ndoshta do të bëheshin pjesë e zonës Schengen. “Megjithatë, nëse i përmbahemi asaj që premtuam dhe vëzhgojmë rekomandimet nga CVM, ne duhet të jemi në gjendje të arrijmë pranimin e plotë”, vuri në dukje kryeministri në atë kohë. 

Në raportin e fundit të CVM për Rumaninë të publikuar në tetor 2019, Komisioni Europian tha se vendi duhej të përparonte në rekomandimet e bëra në dy raportet e mëparshme. CVM u krijua në momentin e pranimit të Rumanisë dhe Bullgarisë në BE në vitin 2007, si një masë kalimtare për të lehtësuar përpjekjet e vazhdueshme për të reformuar sistemin gjyqësor dhe për të forcuar luftën kundër korrupsionit. 

Parlamenti Europian i dha dritën jeshile Bullgarisë dhe Rumanisë për t’u bashkuar me zonën Schengen në qershor 2011 dhe e ka ritheksuar pozicionin e tij disa herë që nga ajo kohë. 

Aktualisht, Bullgaria dhe Rumania e zbatojnë pjesërisht Schengen dhe kontrollet kryhen në kufijtë e tyre. Vendimi përfundimtar nëse të dy vendet mund të bëhen anëtare të plota të zonës Schengen duhet të merret me një votim unanim në Këshillin Europian nga ministrat e BE-së. Zona Schengen përfshin 26 shtete europiane që kanë hequr zyrtarisht pasaportat dhe të gjitha llojet e tjera të kontrollit në kufijtë e tyre të ndërsjellë. 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of