Rumania synon rritjen e PBB-së me 4.3% gjatë këtij viti

02/03/2021 4:21 PM 0 komente

Ministria e Financave e Rumanisë tha se do të ngrijë pagat e sektorit publik në mënyrë që të mbajë deficitin e buxhetit të këtij viti në rreth 7.16% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB) dhe për të siguruar rritje ekonomike prej 4.3%. 

Në vitin 2021, pagat dhe dëmshpërblimet publike do të ngrihen në nivelin e fundit të vitit 2020, subvencionet e transportit të studentëve do të shkurtohen dhe koha shtesë për punonjësit e shtetit nuk do të kompensohet më financiarisht, por me periudhë pushimesh, deklaroi Ministria e Financave në projektbuxhetin 2021, publikuar në faqen online të enjten në mbrëmje. 

Në fund të vitit 2020, Rumania kishte rreth 1.249 milionë punonjës të sektorit publik, që përfaqësojnë 22% të të gjithë punonjësve në vend, treguan të dhënat nga Ministria e Punës javën e kaluar. 

Kryeministri Florin Citu ka thënë vazhdimisht se hartimi i buxhetit 2021 ishte një detyrë e vështirë, sepse ai u kërkoi të gjithë ministrave të rregullonin shpenzimet dhe të propozonin reforma. 

“Buxheti për vitin 2021, është pak vonë sepse  kërkova një gjë shumë të rëndësishme, që subvencionet dhe shpenzimet publike të varen nga reforma. Është shumë e qartë: paratë nuk duhet të jepen për asnjë sektor nëse nuk zbatohen këto reforma”, Tha Citu në një deklaratë televizive më 1 shkurt. 

Sipas projektbuxhetit, PBB-ja pritet të rritet në 1.116 trilionë lei (278 miliardë dollarë/229 miliardë euro) këtë vit. Një normë papunësie prej 3.5% dhe një pagë mesatare mujore prej 3,323 lei parashikohen në buxhetin e vitit 2021. 

Inflacioni mesatar i vitit 2021 parashikohet në 2.4%. Çmimet e konsumit të Rumanisë u rritën me 2.99% në bazë vjetore në janar, krahasuar me 2.06% në dhjetor, sipas të dhënave të fundit në dispozicion nga zyra kombëtare e statistikave. 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of