Serbi, ekonomia do të arrijë nivelet e para krizës në TM2

13/03/2021 10:04 PM 0 komente
TEMA TE NGJASHME:

Banka Qendrore e Serbisë, NBS, tha se parashikon që Prodhimi i Brendshëm Bruto (PBB) i vendit të rritet me 5% deri në 6% në vitin 2021 dhe të arrijë nivelet e para krizës në tremujorin e dytë, tha ajo.

“Falë masave të miratuara nga NBS dhe qeveria, kapacitetet prodhuese dhe vendet e punës u ruajtën dhe investimet vazhduan pavarësisht nga pandemia. Kjo siguroi rimëkëmbjen e sektorëve kryesorë të ekonomisë edhe në tremujorin e tretë të vitit 2020 dhe siguroi bazën për një rritje të qëndrueshme ekonomike në vitin 2021 dhe vitet në vijim”, tha NBS, të enjten, në raportin e inflacionit për shkurtin.

Një ritëm i shëndoshë i vaksinimit në Serbi dhe jashtë vendit mund ta sjellë normën vjetore të rritjes afër 6%, tha NBS. “Ne presim që rritja të drejtohet nga kërkesa e brendshme dhe eksportet, për të cilat gjithashtu është e nevojshme rritja ekonomike e Eurozonës”.

Në përgjithësi, rreziqet për projeksionin e vitit 2021 janë simetrike dhe kryesisht lidhen me rrjedhën e pandemisë dhe efikasitetin në uljen e saj. Rreziqet që lidhen me faktorët ndërkombëtarë janë të dobët, për shkak të përhapjes së koronavirusit që nga tetori dhe shfaqjes së varianteve të reja, si dhe masave më të forta të kontrollit në shumë vende europiane, veçanërisht në Eurozonë, tha banka qendrore.

Prodhimi ekonomik i Serbisë ra me 1.3% në bazë vjetore në tremujorin e katërt të vitit 2020, tha zyra e statistikave të vendit në një vlerësim në fillim të këtij muaji. PBB reale e Serbisë ra 1.4% në bazë vjetore në tremujorin e tretë të vitit 2020, pasi u tkurr me 6.4% në tremujorin e dytë.

 

 

Komente

avatar
  Subscribe  
Notify of